Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Stichting Vitale Waddenkust heeft de afgelopen maanden de succesvolle cursus Gouden Gidsen Gilde georganiseerd voor gidsen en ambassadeurs in het Waddengebied, of te wel, van stad tot zee. In januari 2023 zijn een zeventigtal cursisten gestart met theorielessen over de geschiedenis, het landschap, de landbouw, de natuur en de taal van de Waddenkust. En – ook belangrijk – over didactiek. Al die kennis moet straks immers goed worden overgebracht.
Zowel de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als diverse Friese overheden waren het er woensdagochtend bij de Raad van State wel over eens. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over mogelijke gaswinning onder het Wad bij Ternaard.
Van woensdag 20 december 2023 tot en met dinsdag 30 januari 2024 kunt u een zienswijze indienen over het aanvullend ontwerpbeheerplan Natura 2000-gebied Eems – Dollard.
Begin jaren negentig van de vorige eeuw waren er nagenoeg geen mosselbanken meer in de Waddenzee aanwezig. In ongeveer tien jaar tijd is het areaal mosselbanken op droogvallende platen weer toegenomen en schommelt sindsdien rond 2000 ha. Vanaf 2002 neemt het areaal mosselbanken gemengd met oesterbanken toe.
Op 9 november werd op het Deltacongres in Groningen "De Wadden in vogelvlucht" gepresenteerd. De publicatie van de Waddenacademie geeft een kort en bondig overzicht van alles wat er speelt in het Waddengebied, voor alle mensen die samenwerken aan een mooier Waddengebied. Katja Philippart, directeur van de Waddenacademie, overhandigde het eerste exemplaar aan de Deltacommissaris Peter Glas.
Waddenmozaïekonderzoeker Kasper Meijer heeft er lang aan gewerkt, samen met zijn collega’s, maar nu staat hij online: de trait database van bodemdieren die leven in het zachte sediment van het wad. In dit systematische overzicht zijn van 235 soorten 16 functionele kenmerken vermeld, zoals de diepte waarop ze leven, hun levensverwachting, hun voedingsmethode en de leeftijd waarop ze geslachtsrijp worden.
Twee exotische schelpensoorten lijken plotseling toe te nemen in de Waddenzee: de Filipijnse tapijtschelp en de Amerikaanse strandschelp. De Waddenunit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) kwam beide soorten deze herfst in veel grotere concentraties tegen dan eerder.
Het zand op de wadplaten rondom Ameland wordt steeds fijner. Dat komt doordat de bodem zakt door de gaswinning in het gebied.
Drie grootschalige projecten in Friesland die het toerisme en de economie stimuleren krijgen subsidies van het Waddenfonds. Het gaat om de aanleg van een innovatief warmtenet op Vlieland, het opzetten van een circulaire productieketen van keramiek met slib uit het Wad en de herinrichting van het oude Loodskantoor op Terschelling voor de verwerking van oesters. Met de realisering van deze drie projecten is een totale investering van ruim € 6,3 miljoen gemoeid. Het Waddenfonds draagt hieraan ruim €1,8 miljoen bij. Het geld is afkomstig uit de Subsidieregeling Thematische Uitvoering Waddenfonds (STUW’ 23). Voor deze regeling kunnen projecten drie maanden langer worden ingediend. De nieuws sluitingstermijn is 1 maart 2024.
Via het internationale project Oceanparcels wordt met zogenaamde "drifters" data verzameld over de geografische verspreiding van plastic in de oceanen. Er kan ook ingezoomd worden op de Waddenzee.
Rijkswaterstaat is momenteel bezig om het strand van Vlieland te versterken met in totaal 1,5 miljoen m3 zand van de bodem van de Noordzee. De werkzaamheden op het Noordzeestrand worden naar verwachting in december 2023 afgerond. Dankzij dit onderhoud van het strand is het Waddeneiland weer goed beschermd tegen de zee.
Op Vlieland zijn voor de tweede keer dit jaar konijnen uitgezet. Begin januari waren er al 26 konijnen uitgezet en het afgelopen weekend nog eens 19 dieren. Dat is hard nodig, want de eigen populatie op het eiland bestond nog maar uit zo'n vijftig konijnen.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 667
- volgende pagina