Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 671
- volgende pagina
Resultaten

Voor het project PROSIT trekt het Waddenfonds € 2,5 miljoen uit. PROSIT zet in op de verdere ontwikkeling en verbetering van de TidalKite onderwatervlieger. Deze TidalKite haalt groene energie uit de stroming van water en wordt op termijn mogelijk ingezet om bij te dragen aan een energieneutraal Ameland.

Zeehonden werden langs onze kusten eeuwenlang bejaagd, als schadelijk wild, maar ook voor traan (vet) en pels. Na de sluiting van de jacht zijn de aantallen gewone zeehonden toegenomen, maar heeft de groeiende zeehondenpopulatie onder druk gestaan door verontreiniging en het zeehondenvirus (PDV). Sinds 2013 is de groeisnelheid gestagneerd en vanaf 2022 wordt er een afname van het aantal gewone zeehonden waargenomen. De grijze zeehond maakte rond 1980 zijn comeback in de Waddenzee, en rond 2000 in het Deltagebied. De aantallen zijn sindsdien steeds toegenomen, mede dankzij de uitwisseling met andere gebieden buiten Nederland.

HOLWERT – Gedeputeerde Matthijs de Vries pleit voor een verlenging van het Waddenfonds. Op de vierde Toogdag van de Wadden in Holwert benadrukte hij maandag het belang van verdere investeringen in het Waddengebied. De bijeenkomst trok zo’n 250 vertegenwoordigers van overheden, waterschappen en belangenorganisaties, die spraken over de gevolgen van klimaatverandering

Dit jaar markeert het vijftien-jarig jubileum van de benoeming van de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. Deze mijlpaal werd zaterdag gevierd met een speciaal verjaardagsontbijt op de zeedijk tijdens de Dag van het Wad. De Werelderfgoedstatus wordt niet als vanzelfsprekend beschouwd. Hij is belangrijk voor de natuur, de dieren en de bewoners van het Waddengebied.

Vanaf woensdag 26 juni is het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee voor het grootste deel toegankelijk. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kan over een lengte van 24 kilometer gefietst of gewandeld worden. Voor het veilig passeren van de sluizen is het nodig om de gratis fietsbus te gebruiken. Op die plekken ontbreekt het fiets- en wandelpad nog vanwege de werkzaamheden aan de Afsluitdijk.

Museum Wierdenland in Ezinge en het Visserijmuseum in Zoutkamp krijgen samen 1,3 miljoen euro subsidie van het Waddenfonds. Het Visserijmuseum krijgt 1 miljoen euro en Wierdenland ontvangt 370.000 euro.

Zaterdag 8 juni is in Hegebeintum de expositie Kwelderkrachten geopend. Deze tijdelijke expositie bestaat uit een panorama over de onbekende kanten van het kwelderlandschap. Een inspirerend verhaal dat met behulp van geluidsfragmenten wordt verteld.

Het klinkt misschien gek: bij Lauwersoog wordt een gat in de dijk gemaakt waardoor zeewater naar binnen kan stromen. Toch is dit de bedoeling. Er komt een geul die natuurgebied de Marnewaard rechtstreeks met de Waddenzee verbindt.

Er zit veel meer jonge vis in het oostelijk deel van de Waddenzee dan in het westelijk Wad. Dat blijkt uit de vangsten in een grote, monitoringsfuik die vier jaar bij Schiermonnikoog heeft gestaan.

Vandaag verscheen het jaarboek Wadden in Beeld, dat een beeld geeft van de ontwikkelingen van de Waddenzee in de jaren 2022 en 2023. Het boekje werd aangeboden aan Anouk Verschuur, MT-lid van de Directie Waterkwaliteit en Grote Wateren bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Duitsland en Nederland investeren 15 miljoen euro in vijf onderzoeksprojecten. Zij bestuderen de relatie tussen sediment, ecologie, menselijke medegebruik, overstromingsgevaar en effectieve bescherming en beheer van de Waddenzee.

Op 13 mei 2024 bracht de Waddenacademie het rapport “Waterbeschikbaarheid Noord-Nederland; Analyse voor de periode 2010-2022” (geschreven door Arjen Kok en Ruud Vollenbroek van WLN water-onderzoek-advies) uit. Het rapport is toegelicht als onderdeel van het symposium “Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust” in Holwerd.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 671
- volgende pagina