Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 647
- ...
- pagina 668
- volgende pagina
Resultaten
VLIELAND
Vlieland probeert het skelet van de zaterdag aangespoelde potvis voor het eiland te behouden. Het prepareren van het skelet kost ruim 30.000 euro. Ondernemer M. Nijman van de Vliehors Expres staat garant voor 10.000 euro, heeft hij maandag laten weten.
'Hartelijk dank voor jullie aardgas en hier heb je een dubbeltje voor een ijsco!'. Volgens de fractie van het CDA in Provinciale Staten van Groningen is dat zo’n beetje de houding van het kabinet naar het noorden toe. Het kabinet heeft besloten om aardgas te halen uit de Waddenzee, en de provincie Groningen was daar steeds tegen. Daardoor heeft de provincie Groningen nu mooie schone handen. Maar lege handen.
VLIELAND/TEXEL
Het is geen toeval dat binnen een week een potvis en een bultrug op Vlieland zijn aangespoeld.
LEEUWARDEN
De Nederlandse Vissersbond doet een dringend beroep op alle Nederlandse garnalenvissers om de vangsten te beperken. Per week zou de aanvoer hooguit 1500 kilo moeten bedragen.
DEN HAAG
De Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en SGP zijn er nog niet uit of het kabinetsbesluit om de mechanische kokkelvisserij te laten wijken voor natuur in de Waddenzee de juiste beslissing is. Volgens de fracties is eerst een inhoudelijke discussie over de schelpdiervisserij in algemene zin nodig voordat het doek voor de kokkelvissers definitief kan vallen.
Verdwijnen kokkelvisserij wél een eerste goede stap
De PvdA is teleurgesteld over het kabinetsbesluit om toch toestemming te geven voor gaswinning in het Waddengebied. Ondanks het feit dat niet alle onzekerheden over bodemdaling en schade aan het Waddengebied zijn weggenomen, kiest dit kabinet voor het snelle geld. Dat is slecht voor het Waddengebied en slecht voor de Nederlandse energievoorziening.
Vanmorgen is gestart met het opgraven van de bultrug (Megaptera novaeangliae) die dinsdag 22 juni aanspoelde op Vlieland en daar op militair terrein was begraven. Het gaat om een jong vrouwtje van circa 8 meter lengte.
SCHIERMONNIKOOG
De zomerstorm van de afgelopen dagen heeft in broedkolonies in het waddengebied een grote ravage aangericht. Zowel op Schiermonnikoog en Ameland als op Terschelling zijn duizenden eieren en kuikens verloren gegaan doordat het zeewater tot in de kolonies kwam.
Kapelle
De Nederlandse kokkelsector is erg ongelukkig met het kabinetsbesluit dat vandaag bekend geworden is om de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee te beëindigen en tot uitkoop over te gaan. De sector is onaangenaam getroffen, omdat minister Veerman nog geen zes maanden geleden bij de presentatie van het EVA II rapport van mening was dat voortzetting van duurzame kokkelvisserij mogelijk was. Wij zijn dat met hem eens. Met het huidige besluit lijkt het kabinet echter te zijn gezwicht voor maatschappelijke en vooral politieke druk. “De economisch gezonde kokkelvisserij wordt daardoor zoenoffer in de discussie rond gaswinning in de Waddenzee”, aldus Gerrit Braks, voorzitter van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij.
DEN HAAG
De mechanische kokkelvisserij moet vertrekken uit
de Waddenzee. De ministerraad heeft vrijdag besloten een
onafhankelijke commissie in het leven te roepen die het kabinet zal
adviseren over de vraag of en hoe de kokkelvissers worden
uitgekocht.
De ministerraad heeft ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie op het advies van de Adviesgroep Waddenzeebeleid. Het betreft een integraal pakket met voorstellen. Zo komt er een fonds van 500 miljoen euro voor de verbetering van de natuur en duurzame economische ontwikkeling in het Waddengebied. Verder doet het kabinet onder meer uitspraken over gaswinning, schelpdiervisserij en de bestuurlijke organisatie van het Waddengebied.
Lukt het EcoMare om als een van de weinige musea in Europa het skelet van een bultrug in huis te krijgen? De kans is groot, alleen op Vlieland wordt er nog wat anders over gedacht. Op beide eilanden zijn diverse bewoners in de ban geraakt van een walvis die op de Vliehors is aangespoeld. EcoMare mag hem hebben van de burgemeester van Vlieland, maar de Friese eilandbewoners willen hun vondst eigenlijk niet kwijt.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 647
- ...
- pagina 668
- volgende pagina