Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 18
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Op 8 november 2021 zijn de eerste harde structuren bij de Lauwersmeerdijk te water gegaan, de start van een pilot voor het verzachten van de randen van de dijk. Een unieke proef in de Waddenzee, waar de komende 3 jaar getest wordt hoe de onderwaternatuur bij de voet van de dijk het best verrijkt kan worden.
Tweederde van de Waddenzee ligt meestal onder water. De onderwaternatuur is nog onvoldoende bekend bij bestuurders, gebruikers, bewoners, beheerders en beleidsmakers. En goed beleid voor de onderwaternatuur van de Waddenzee ontbreekt, terwijl het een essentiële schakel in het Waddenecosysteem is.
Het aantal zeehonden in de Waddenzee is weer terug op het niveau van begin vorige eeuw. Dat meldt het Wadden Sea World Heritage op basis van tellingen in het Waddengebied in Nederland, Duitsland en Denemarken.
Het aantrekken van slib en de stijging van de zeespiegel heffen elkaar voorlopig nog op in het Waddengebied. Maar als het water verder stijgt is de toekomst van Wadplaten na 2050 niet zeker, blijkt uit ‘Wadden in Beeld 2020’. Door Jelle Rijpma en Rick Hoeksema.
Rijkswaterstaat wil gestrande, dode walvissen vaker laten liggen zodat de kadavers op een natuurlijke manier kunnen vergaan. Dat zou kunnen op meerdere locaties in de Waddenzee.
Deze week start de nieuwe serie van tien korte, vrolijke filmpjes (vlogs) over natuurherstel van de Eems-Dollard. Siets Nobel van Moomba Media is de vaste figuur in de vlogs. Elke week neemt ze een kijkje bij een van de veertien projecten van het programma Eems-Dollard 2050. Elke donderdag wordt een ander project of thema van het programma Eems-Dollard 2050 belicht. De vlogs zijn te zien via Youtube, Twitter en Linkedin.
Minister Visser (IenW) en minister Schouten (LNV) informeren de Tweede Kamer over enkele onderwerpen op het gebied van de Waddenzee.
Op verzoek van de vaste commissie voor EZK van de Tweede Kamer heeft de Waddenacademie onafhankelijk juridisch advies uitgebracht ten aanzien van de volgende centrale vraag: "In hoeverre biedt de wetgeving in brede zin de minister de mogelijkheid een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee te weigeren?"
Het jaarboekje Wadden in Beeld is weer verschenen. Het boekje benoemt en duidt nu voor de 6e keer opvallende trends uit de natuur, in het landschap, en registreert ook maatschappelijke ontwikkelingen in het Waddengebied. Het jaar 2020 vormt het referentiekader. Het eerste exemplaar is vandaag uitgereikt door Linda-Rose Santhagens van Rijkswaterstaat, plv. voorzitter van het Opdrachtgeversoverleg Basismonitoring Wadden, aan Marre Walter, directeur Beheer van de Beheerautoriteit Waddenzee.
Op woensdag 6 oktober van 9:30 – 12:00 vindt de hybride webinar ‘Varen en Baggeren in de Waddenzee’ plaats in het Entrepotgebouw in Harlingen.
Een stroomkabel voor windparken op de Noordzee buiten Schiermonnikoog om wordt minimaal 110 miljoen euro duurder. Manager offshore Marco Kuijpers van TenneT liet dat donderdag tijdens een rondetafelgesprek weten in de Tweede Kamer.
Het Waddengebied kent vele bijzondere woorden. Het woord ‘wad’ is zelfs het oudste bekende Nederlandse woord! Om die woorden in het zonnetje te zetten én om aandacht te vragen voor het Waddengebied, organiseerden het Genootschap Onze Taal en de Waddenacademie dit jaar de verkiezing van hét Waddenwoord. Het winnende Waddenwoord werd vanmiddag bekend gemaakt door de voorzitter van de jury, Arno Brok.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 18
- ...
- pagina 667
- volgende pagina