Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 17
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Van Texel tot en met het Groninger Wad halen onderzoekers vanaf aankomende week iedere kilometer een stukje Waddenbodem naar boven. Ze willen weten wat er precies in de bodem zit.
The Fieldwork Company en de Goede Vissers voerden in opdracht van Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) een praktijkproef uit naar de mogelijkheden voor de herintroductie van de Platte Oester in de Waddenzee.
Onderzoekster Hannah Charan-Dixon is een groot deel van het jaar te vinden op de kwelders langs de Waddenzee. Dit stukje land dat deels overstroomt bij hoogwater, is niet alleen belangrijk voor planten en vogels: Hannah onderzoekt welke rol de kwelder heeft in de levenscyclus van vissoorten.
De zeebodem is niet vlak: integendeel, er bevinden zich allerlei bodemvormen. Het is belangrijk om dat goed weer te geven in modellen, zodat het effect van onder meer zandsuppleties beter voorspeld kan worden.
De vijf Nederlandse Waddeneilanden en de drie westelijke Duitse Waddeneilanden slaan de handen ineen en sturen donderdag een gemeenschappelijke brief aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Economische Zaken en Klimaat.
Er is veel verbijstering bij natuurbeschermingsorganisaties over het toestaan van spieringvisserij bij de spuisluizen van Kornwerderzand en Den Oever. Daarvoor zijn vergunningen verleend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij tot en met 2026.
Proeven op de wadplaat Hond-Paap hebben nieuwe kennis opgeleverd over de aanleg en ontwikkeling van mosselbanken in het zeer slibrijke Eems-estuarium.
De komende jaren wordt de Waddenzeedijk tussen Koehool en het Lauwersmeer verbeterd. In november 2021 heeft het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân de voorkeursoplossing voor de dijkverbetering vastgesteld.
Het doel van het versterken van onze dijken is helder: zorgen dat we in een waterveilig Nederland kunnen blijven wonen, werken én recreëren. Maar waar dijkversterkingen primair gericht zijn op waterveiligheid, worden natuur en biodiversiteit ook steeds meer meegenomen als nevendoelstelling.
Het is een bewogen eerste broedseizoen geweest op de broedpontons in Balgzandpolder en Lauwersoog. Het broedponton “de Sternstee” in Lauwersoog was erg succesvol met 46 paartjes visdieven. Het broedsucces was bijzonder hoog met 2 kuikens per paar. De broedschuit in Balgzandpolder heeft ondanks de pogingen van 21 paar kokmeeuwen geen volwassen jongen gezien.
Internationaal wetenschapssymposium komt met aanbevelingen voor bescherming van ecosysteem en biodiversiteit in de Waddenzee.
Uit onderzoek van Henk-Jan Niezen, student Kust- en Zeemanagement van de Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, blijkt dat er toekomstperspectief is voor een gemengd zilt bedrijf.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 17
- ...
- pagina 667
- volgende pagina