Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 19
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Op verzoek van het Omgevingsberaad Waddengebied (OBW) en de Waddenacademie heeft dr. Jantsje van Loon-Steensma, universitair docent klimaatadaptie en nature-based flood protection aan Wageningen University & Research (WUR), een overzicht gemaakt van actuele (grote) programma’s, projecten, plannen en onderzoek voor klimaatadaptatie en natuurontwikkeling langs de Waddenkust.
Zwerfafval in de Waddenzee hoort niet thuis in UNESCO-Werelderfgoed de Waddenzee. Om gerichte maatregelen te treffen, wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar het type afval en waar het vandaan komt.
Twee projecten die inzetten op ontmoeting en verbinding zijn met steun van het Waddenfonds een stapje dichterbij gekomen. Het voormalige dorpscafé in Ferwerd wordt verbouwd tot ontmoetingsruimte voor dorpelingen en kleinschalige woonvorm. In gemeente Waadhoeke organiseren vrijwilligers en ondernemers een fietstocht langs culinaire en culturele plekken. Het Waddenfonds steunt beide projecten met een bijdrage van ruim €25.000. Het geld is afkomstig uit het Budget Lokale Innovaties, dat bestemd is voor leefbaarheidsprojecten in het Waddengebied.
Afgelopen week zijn de eerste van de ruim 100 ontvangers geplaatst op boeien van Rijkswaterstaat in de westelijke Waddenzee. Doel is om de gezenderde grote vissen die van de Noordzee, tussen Texel, Vlieland en Terschelling, naar de Waddenzee zwemmen te detecteren en te volgen.
Versterking onderwaterleven Eems-Dollard.
Rijkswaterstaat is trekker van 24 beheerplannen voor verschillende Natura 2000 gebieden in de Rijkswateren. Tussen 2022 – 2024 lopen 17 van de 24 natura 2000 beheerplannen af waaronder de beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone. Rijkswaterstaat gaat de lopende beheerplannen verlengen en gefaseerd actualiseren.
Alle volwassen inwoners van Vlieland kunnen vanaf vandaag een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus.
Het strand bij Ballum op Ameland mag zaterdag niet worden opgehoogd met zand. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland besloten, in een procedure die was aangespannen door de Faunabescherming. Die is bang dat de werkzaamheden vogels die bij het strand broeden zullen verstoren.
Het is het grootste natuurgebied van Nederland, een van de meest bijzondere kraamkamers ter wereld, én het staat de UNESCO werelderfgoed lijst. Botte Jellema wandelt met Rick Hoeksema over het Wad en ontdekt waarom dat zo is.
Dinsdag 20 april is een omgebouwde dekschuit als broedponton naar zijn definitieve plek in de Balgzandpolder bij Den Helder gevaren en daar voor anker gegaan. Een initiatief van Landschap Noord-Holland en Rijkswaterstaat. Dit broedponton biedt een veilige nestelplek voor visdief en noordse stern. Vogelsoorten die in aantal afnemen mede doordat er te weinig veilige broedplekken zijn in het Waddengebied. Het ponton blijft in ieder geval drie jaar liggen en is een tijdelijke oplossing. In de tussentijd worden definitieve broedplekken aangelegd in dit gebied, zowel binnen als buiten de Waddenzee. De omgeving van de Balgzandpolder is een succesvol broedgebied. Op de vogelrots worden goede resultaten behaald en ook eerder in de Balgzandpolder geplaatste broedvlotjes werden gelijk bezet door broedende visdieven.
Vrijdag 2 april is het omgebouwde broedponton gedoopt met de naam ‘Sternstee’ en vervolgens naar haar definitieve plek in de havenkom van de haven van Lauwersoog gevaren. Vanaf nu zijn de (broed) vogels welkom!
Een containerschip heeft woensdagochtend vijf containers verloren in de Noordzee. De 170 meter lange 'Baltic Tern' voer zo'n 27 kilometer ten noorden van Ameland, waarschijnlijk in de zuidelijke vaarroute. Twee containers zijn inmiddels teruggevonden, ze drijven op zee. Twee containers staan op dit moment nog wankel op het schip, meldt de Kustwacht.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 19
- ...
- pagina 667
- volgende pagina