Beleid Mosselzaadvisserij


Op deze pagina vindt u informatie over het beleid en de uitvoering daarvan die moeten leiden tot verduurzaming van de mosselsector.

Jaarverslagen PRW en mosseltransitie naar Tweede Kamer

Staatssecretaris Martijn  van Dam heeft het jaarverslag (2016) van het Programma naar een Rijke Waddenzee en de Voortgangsrapportage Mosseltransitie (2016) aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarmee zijn de documenten nu openbaar.

Download van de documenten op Rijksoverheid.nl

Mosselconvenant: Transitie Mosselsector

Het hoofddoel van de transitie van de mosselsector is dat de mosselzaadbanken op de bodem van de Waddenzee de kans krijgen zich ongestoord te ontwikkelen, terwijl de mosselsector kan blijven produceren. De visserij op mosselzaadbanken in het voorjaar wordt daarom stapsgewijs verminderd en vervangen door alternatieve manieren van zaadwinning. Het momenteel toegepaste alternatief bestaat uit mosselzaad-invanginstallaties (MZI's), geplaatst op Waddenzee, Oosterschelde en de Zeeuwse Voordelta.

De transitie is begonnen in het voorjaar van 2009, toen de mosselsector direct een eerste areaal aan zaadbanken heeft gesloten voor de visserij. Ook in 2010 is een areaal zaadbanken gesloten. Helaas zijn de in 2009 gesloten mosselbanken inmiddels vrijwel geheel verdwenen. Zeesterren hebben vrijwel alles opgegeten; hun eetlust bleek in de jaren 2009 en 2010 uitzonderlijk hoog. Hoe dat komt is niet bekend. In 2013 volgde er weer een transitiestap. Nu is 40% gesloten.

Meer informatie op de website van het Programma Rijke waddenzee

Toestemming vervoer Zeeuws mosselzaad naar de Waddenzee

Nieuwsbericht ministerie EL&I, 27 maart 2012

In april vindt een aantal transporten plaats van mosselzaad dat vanaf 43 Zeeuwse kweekpercelen zal worden overgebracht naar de Waddenzee. In de Waddenzee zijn de groeiomstandigheden voor mosselen gunstiger door het grote voedselaanbod.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft voor dit transport een vergunning verleend op basis van de Natuurbeschermingswet 1998. Aan de daarin gestelde eisen moet precies worden voldaan om te voorkomen dat voor de Waddenzee schadelijke organismen worden ingevoerd.

Volledig bericht op website Rijksoverheid

Convenant mosselzaadvisserij (oktober 2008)

Minister Verburg van LNV heeft met natuurorganisaties en de mosselsector een convenant gesloten over mosselzaadvisserij en natuurherstel in de Waddenzee. Het convenant beschrijft het proces naar duurzame mosselzaadvisserij en natuurherstel in de Waddenzee, én roept op tot innovatie in de mosselsector. In dit convenant zitten Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging, Stichting WAD, Vereniging Natuurmonumenten, producentenorganisatie Mosselcultuur (PO Mossel) en het ministerie van LNV (vanaf najaar 2010 ministerie van EL&I).

Het convenant is tot stand gekomen op aandringen van minister Verburg die hierover met de natuurorganisaties en de mosselsector indringend heeft gesproken. Minister Verburg had Sicko Heldoorn, burgemeester van Assen, benoemd om tot een convenant te komen.
In dit convenant spreken de organisaties af constructief samen te werken, dat verschillen van mening buiten de rechtszaal worden beslecht en op elkaar gerichte publieke acties worden vermeden.

Uitwerking en uitvoering convenant mosselzaadvisserij