Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 634
- ...
- pagina 669
- volgende pagina
Resultaten
Zeist
Tienduizenden vogelaars over de hele wereld trokken er afgelopen weekend op uit om zoveel mogelijk vogels te zien en te tellen. Hun activiteiten maakten deel uit van de door BirdLife International georganiseerde World Birdwatch. In Nederland namen ruim 90 vogelwerkgroepen aan het evenement deel, die op meer dan 100 locaties aanwezig waren. Vogelbescherming Nederland verzamelde de gegevens van de sensationele vogeltrek in eigen land.
YERSEKE
In de Waddenzee ligt dit najaar te weinig mosselzaad om op te vissen. Dit tekort zal zich wreken in het mosselseizoen van 2006. Nederland kan dan meer afhankelijk zijn van mossels uit het buitenland.
Een economisch gezonde bedrijfstak met productiemethoden die de natuurwaarden in de kustwateren respecteren en waar mogelijk versterken: zo ziet het kabinet de toekomst voor de schelpdiervisserij. Het kabinet heeft op voorstel van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingestemd met het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij 2005-2020. Minister Veerman zal het besluit aan de Tweede Kamer sturen.
DEN HAAG
De Nederlandse mosselvissers krijgen tien tot vijftien jaar de tijd om milieu- en natuurvriendelijker te worden. Dat staat in het nieuwe beleid voor de schelpdiervisserij, dat het kabinet vrijdag heeft vastgesteld.
Op 4 oktober a.s. gaat het Servicepunt handhaving Waddenzee officieel van start. Met de start van het Servicepunt handhaving Waddenzee wordt de samenwerking op het gebied van de handhaving in de Waddenzee verbeterd. De belangrijkste taak van dit servicepunt is het coördineren van samenwerking en informatie-uitwisseling. Het servicepunt wordt daarin een belangrijk kenniscentrum. Bij de handhaving van wet- en regelgeving zijn vele partijen betrokken zoals provincie Fryslan, de Stuurgroep Waddenprovincies (Groningen, Fryslan, Noord-Holland), regiopolitie, ministerie van LNV, rijkswaterstaat, koninklijke marine en douane. Het servicepunt coordineert onder meer op het handhaven van de visserij- en natuurbeschermingswet, het toezicht op de wadloopgidsen, veerboten, rondvaartboten en recreatievaart, de droogvalregeling en verstoring van eidereenden.
DEN HAAG
De extra gaswinning onder de Waddenzee zal de staat miljarden euro's meer opleveren dan de commissie-Meijer heeft aangegeven. In de prognoses is tot nu toe gerekend met een te lage olieprijs. Daaraan is de gasprijs gekoppeld. Er is een olieprijs gehanteerd van 18 tot 24 dollar per vat. Maar de prijs ligt momenteel boven de 50 dollar per vat. In dat geval is er 20 miljard euro aan inkomsten uit waddengas te verwachten.
"Nederland gaat enorm veel verdienen aan het waddengas", zegt directeur Roelof Platenkamp van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Hij vindt het verantwoord om te rekenen met een prijs van 25 dollar. Dat zou zo'n 10 miljard euro aan inkomsten opleveren. De Groninger commissaris Hans Alders en Tweede-Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) vinden Platenkamps inschatting aan de lage kant. Samsom durft aan 40 dollar per vat te denken. Economische Zaken komt voorlopig uit op 26 tot 36 dollar per vat.
DOKKUM
Sluiting van marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder brengt mogelijk de rampenbestrijding op de Wadden in gevaar. De veiligheid in de Waddenzee en op de waddeneilanden hangt nauw samen met de logistieke faciliteiten die De Kooy biedt.
Op maandag 4 oktober a.s. geeft Commissaris van de Koningin J.G.M. Alders het officiële startsein voor het Servicepunt handhaving Waddenzee. Met de start van het Servicepunt handhaving Waddenzee wordt de samenwerking op het gebied van de handhaving in de Waddenzee verbeterd.
BEETSTERZWAAG
Ver weg van de grote Europese viswateren, in Beetsterzwaag, bogen hoge ambtenaren zich vandaag over de visserijsector. Uit alle 25 lidstaten waren de visserijdirecteuren present. Onder Nederlands voorzitterschap hebben ze de opdracht om van de enorme hoeveelheid regels en voorschriften 25 procent te schrappen.
AMELAND
De invasie van Japanse oesters in de Waddenzee lijkt abrupt tot stilstand te komen. De exotische schelpdieren gaan de laatste weken massaal dood. Op de oesterbanken bij Ameland is 80 procent bezweken.
DEN HAAG
Minister Veerman wil ook de schelpdiervisserij op de Noordzee aan banden leggen. Hij trekt nadrukkelijk het initiatief naar zich toe. De overheid zal zelf de eerste stap moeten zetten. Het huidige aantal vergunningen is te groot om de sector zelf tot een "verantwoord visstandbeheer" te laten komen, blijkt uit een vertrouwelijk stuk van het ministerie van Landbouw
waarover het ANP beschikt.
DEN HAAG
Minister Veerman wil ook de schelpdiervisserij op de Noordzee aan banden leggen. Hij trekt nadrukkelijk het initiatief naar zich toe. De overheid zal zelf de eerste stap moeten zetten. Het huidige aantal vergunningen is te groot om de sector zelf tot een "verantwoord visstandbeheer" te laten komen, blijkt uit een vertrouwelijk stuk van het ministerie van Landbouw waarover het ANP beschikt.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 634
- ...
- pagina 669
- volgende pagina