Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 6
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Op 22 mei a.s. organiseert het NIOZ op Texel een symposium over SIBES. SIBES staat voor "Synoptic Intertidal BEnthic Survey". Het is een - sinds 2008 - jaarlijkse Waddenzeebrede bemonstering van bodemdieren en sediment op de platen van de Nederlandse Waddenzee, inclusief Eems-Dollard.
Langs de dijk bij Lauwersoog zijn enkele jaren geleden kunstriffen geplaatst in de Waddenzee. Met verschillende rif-ontwerpen wordt onderzocht of de dijk hiermee een interessantere leefomgeving wordt voor vissen en ander onderwaterleven. Bij het onderzoeken van de riffen zijn vorige week twee hondshaaien gevonden.
Op maandag 13 mei wordt het symposium ‘Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust’ georganiseerd in Holwerd. Het programma loopt van 16:00 uur tot 20:00 uur. Dit symposium wordt georganiseerd door de Waddenprovincies via het Investeringskader Waddengebied (IKW) en samen met Vereniging Circulair Friesland.
Moet het NAM-eiland in de Eems opgeruimd worden nu de gaswinning stopt? Of is behoud van het eiland beter voor de vogels die er graag broeden? Die vraag stond centraal tijdens een bezoek aan de meetlocatie op wadplaat De Hond-Paap.
Een betrouwbare, niet al te dure eigen veerdienst, waar de Amelanders trots op kunnen zijn. Dat is het ideaal van de coöperatieve Amelander Veerdienst, aldus Omrop Fryslân. Geïnspireerd door de eigen veerdienst van het eiland Texel, de TESO, is de nieuwe Amelander Veerdienst van plan om zich in te schrijven voor de veerbootconcessie Waddenzee-Oost. Volgens woordvoerder Fabian Kock van de Amelander Veerdienst is het draagvlak voor hun initiatief op het eiland groot. “De afgelopen zomer waren heel veel eilanders en toeristen overstuur omdat ze niet met de boot konden reizen. Dat willen we nooit meer meemaken.”
Het zeegras komt steeds dichter bij de Friese kust. Dat is goed nieuws, want zeegras heeft een belangrijke functie in de natuur. Deze week zijn er twee nieuwe proefvelden ingezaaid, ook een op de Ballastplaat, heel dicht bij Harlingen. Bij Griend ligt al een behoorlijk zeegrasveld.
Hoe kunnen we de natuur van de Eems-Dollard verbeteren, laag gelegen (landbouw)percelen ophogen en de Dollarddijk versterken met klei van dichtbij? Met een samenhangende aanpak! Op 25 maart is een webinar voor iedereen die meer wil weten over de ontwikkeling van het kustgebied aan de Eems-Dollard. Via de chat kunt u vragen stellen. Aanmelden is niet nodig.
Op 14 maart ondertekenden 15 partners in het netwerk Ecologie en Economie in Balans in Eemsdelta de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Natuur- en milieuorganisaties, bedrijfsleven en overheden maken hierin afspraken over het bereiken van duurzame economische groei en het verbeteren van de natuur- en milieukwaliteit van de Eems-Dollard. De impact van deze ontwikkelingen op de leefbaarheid is ook belangrijk. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst vervangt onze eerdere overeenkomst uit 2014.
De kusten en delta’s van de wereld bieden een veelheid aan waardevolle ecosysteemdiensten, die veiligheid tegen overstromingen en economische voordelen bieden.
Minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) en minister Harbers (IenW) delen de reactie op het rapport ‘Climate Change’, onderdeel van het Quality Status Report Waddenzee, met de Tweede Kamer.
De verscheidenheid aan leven in de Waddenzee neemt toe als je onder water hout of andere harde materialen neerlegt. Dat blijkt uit een tweejarig onderzoek bij Vlieland van Sterre Witte van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Zij heeft haar onderzoek kortgeleden gepubliceerd.
Fries kustecoloog en onderzoeker Tjisse van der Heide krijgt anderhalf miljoen euro voor onderzoek naar het herstel van kustecosystemen. Het gaat om de prestigieuze Vici-beurs.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 6
- ...
- pagina 667
- volgende pagina