Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 5
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Duitsland en Nederland investeren 15 miljoen euro in vijf onderzoeksprojecten. Zij bestuderen de relatie tussen sediment, ecologie, menselijke medegebruik, overstromingsgevaar en effectieve bescherming en beheer van de Waddenzee.
Op 13 mei 2024 bracht de Waddenacademie het rapport “Waterbeschikbaarheid Noord-Nederland; Analyse voor de periode 2010-2022” (geschreven door Arjen Kok en Ruud Vollenbroek van WLN water-onderzoek-advies) uit. Het rapport is toegelicht als onderdeel van het symposium “Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust” in Holwerd.
Op maandag 13 mei vond in Holwert het symposium “Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust” plaats. Ruim 200 deelnemers bespraken hoe het Waddengebied toekomstbestendig gemaakt kan worden. Gedeputeerde Matthijs de Vries benadrukte het belang van een integrale benadering voor een klimaatbestendige toekomst.
In het Nature tijdschrift Communications Earth and Environment is een artikel gepubliceerd waarin de slibbalans van de Waddenzee en de implicaties ervan voor het sedimentbeheer nader wordt uitgewerkt.
Door het veranderende klimaat komen jonge haringen in het voorjaar steeds een beetje vroeger de Waddenzee op zwemmen. “Dát we dit konden aantonen, is te danken aan heel consequent, zestig jaar lang, ieder voorjaar en ieder najaar continu de vissen te bemonsteren met steeds precies dezelfde fuik. Het herkennen van dit soort veranderingen vraagt extreme precisie en uithoudingsvermogen."
Wetterskip Fryslân heeft 3,2 miljoen euro extra nodig voor het verbeteren van de Waddenzeedijk tussen Koehool en het Lauwersmeer. Specifiek gaat het om het uitwerken van de plannen, dat toch ingewikkelder is dan eerder voorspeld. Wetterskip Fryslân zegt dat het te wijten is aan regelgeving, inflatie en grote maatschappelijke opgaven.
Rijkswaterstaat baggert in de Waddenzee de vaargeulen om de bereikbaarheid van onder meer de Waddeneilanden op orde te houden. Het baggerwerk vindt plaats in een hoogdynamisch natuurgebied. Vanwege de impact van baggeren op de natuur, wordt elk jaar zorgvuldig de hoeveelheid baggerwerk geregistreerd.
LEEUWARDEN –Rijkswaterstaat neemt het natuurbeheer op de Rottums over van Staatsbosbeheer. In de praktische uitwerking merk je daar weinig van. Het doel blijft immers hetzelfde: zoveel mogelijk rust, voor planten, zeehonden en vogels.
Plastic zakken, piepschuim, lege flesjes en veel ander afval stroomt elke dag via het Van Harinxmakanaal de Waddenzee in. Met een zogenaamde Bubble Barrier moet daar nu een eind aan komen.
De lijst met locaties waar mogelijk nog ladingrestanten liggen van de MSC Zoe is na juridisch getouwtrek openbaar gemaakt. Het gaat om 6.000 locaties.
Binnen het team Datahuis Wadden, onderdeel van de Basismonitoring Wadden, wordt hard aan de weg getimmerd. Op velerlei terreinen zijn de laatste maanden steeds meer meetdata over de Waddenzee gevonden, en belangrijker: ook ontsloten.
Biogas Marrum heeft bijna 700.000 euro subsidie gekregen van het Waddenfonds. Het geld is bedoeld om de verwerking van mest tot een kunstmestvervanger, het zogenaamde renure, mogelijk te maken.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 5
- ...
- pagina 667
- volgende pagina