Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 15
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Er zijn mogelijkheden voor herstel van de platte oester in de Waddenzee. De soort is zo goed als uitgestorven, maar een kleine populatie weet al jarenlang te overleven. Deze kan het beste met rust gelaten worden voor verder herstel.
De aanleg van proefproject Brede Groene Dijk gaat vandaag, 16 mei, van start. De zeedijk langs de Dollard wordt over een lengte van 750 meter breder gemaakt. Dat wordt gedaan met slib uit het Eems-Dollardgebied.
De app Wadvogels is niet alleen in een nieuw jasje gestoken, hij is ook gebruiksvriendelijker en geeft tips hoe je beter rekening kunt houden met de wadvogels. Want met de wadvogels gaat het niet goed en dat komt onder andere door (onbedoelde) menselijke verstoring.
Bij het walviskadaver op Rottumerplaat, dat eind 2020 is aangespoeld, zijn 21 nieuwe keversoorten gevonden. De beestjes bleken onder meer gespecialiseerd in het verorberen van huid en botten.
Het Waddenfonds kent ruim € 2 miljoen subsidie toe aan vier grote projecten in de provincie Groningen. Met deze bijdrage wordt een totale investering van € 3,9 miljoen mogelijk gemaakt. Het gaat om twee projecten in Lauwersoog en de Eemshaven waarbij plastic op land en in de zee wordt ingezameld, de restauratie en openstelling van het landhuis Oosterhouw in Leens en een project voor bodemherstel in zilte gebieden.
De vrijwillige wadwachters van Rijkswaterstaat verblijven vanaf 22 april weer in de wadwachterspost op zandplaat Richel. Vanuit deze drijvende post ontvangen de wadwachters bezoekers van de wadplaat om hen bewust te maken van dit stukje bijzondere en fragiele natuur. Rijkswaterstaat wil de natuur op Richel, en op andere wadplaten, beschermen door middel van voorlichting, gastheerschap en monitoring.
Na een daling in 2020 is er in 2021, bij het jaarlijkse onderzoek naar zwerfafval in de Waddenzee, meer zwerfafval gevonden. Het gaat vooral om plastic, keramiek en paraffine. Er is nog geen goede verklaring voor de stijging.
Via het Iepen Mienskipsfûns (IMF) verstrekt de provincie Fryslân subsidie aan 11 initiatieven in de regio Friese Waddeneilanden. In deze eerste openstellingsperiode van 2022 gaat hier ruim 149.700 euro naar leefbaarheidsprojecten uit de mienskip.
Na het succes van het broedponton in Lauwersoog zijn er nu ook 2 broedvlotten in de Lange Sloot op Ameland. Donderdag zijn ze te water gegaan in de verwachting dat visdiefjes en noordse sterns hier op neerstrijken en gaan broeden. Daarmee kunnen deze kwetsbare soorten zich herstellen in het Waddengebied.
Op zes locaties van de Rijks Universiteit Groningen (RUG) zijn innamepunten geplaatst voor plastic statiegeldflessen. In de kantines kunnen gebruikers hun lege flessen in een grote fles gooien. Als de fles vol is wordt de zak ingeleverd . De opbrengst komt 100% ten goede aan de educatie over Waddenzee Werelderfgoed.
De volledige Waddenzee wordt in twee weken tijd in mei en oktober onderzocht op het voorkomen van 'pelagische' vissen; dat zijn vissen die niet op de Waddenbodem leven, maar in de ruimte daarboven.
Rijkswaterstaat nam in 2021 de beheertaken van de drijvende wadwachterspost op zandplaat Richel over van Natuurmonumenten. Die overgang is goed verlopen, zo blijkt uit een evaluatie.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 15
- ...
- pagina 667
- volgende pagina