Publicaties visserij


Op deze pagina vindt u publicaties (rapporten en brochures) over het thema visserij. De rapporten zijn ingedeeld op subthema's:

Publicaties Algemeen

Hieronder vindt u publicaties over visserij algemeen. Eerdere rapporten en stukken zijn terug te vinden in het Archief Visserij Algemeen.

Rapport Commissie toekomst binnenvisserij: Binnenvissers in nieuw perspectief

Datum: 14 december 2012 | Bron: Ministerie van Economische Zaken

De commissie Toekomst Binnenvisserij is ingesteld om te komen met een breed gedragen toekomstvisie op de gehele binnenvisserij. Op 3 december jl. heeft de voorzitter van deze commissie, de heer Johan Remkes, deze toekomstvisie aan de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken overhandigd.

Brede visie op duurzame visserij in de Waddenzee (RCW, mei 2010)

Bron: RCW; mei 2010

In 2009 en 2010 is in opdracht van het Regionaal College Waddengebied (RCW) een klankbordgroep samengesteld voor het opstellen van een "brede visie op duurzame visserij in de Waddenzee". Vanuit verschillende partijen werd om een dergelijke visie gevraagd. De visie is op 27 mei 2010 overhandigd in Den Haag aan minister Verburg van LNV.

Advies 'Natuurlijk vissen op de Waddenzee' (Raad v/d Wadden, 2007)

Bron: Raad voor de Wadden, 7 december 2007

Er is meer inzet nodig dan het huidige visserijbeleid om in 2020 te kunnen spreken van duurzame Waddenzeevisserij. Tot die conclusie komt de Raad voor de Wadden in zijn advies 'Natuurlijk vissen op de Waddenzee' aan de Minister van LNV. De Raad voor de Wadden adviseert de Minister om samen met vissers en natuurbeschermers een concreet toekomstperspectief vast te stellen, dat als leidraad dient voor de noodzakelijke innovaties in de visserij.

Publicaties Kokkelvisserij

Hieronder vindt u publicaties over kokkelvisserij. Eerdere rapporten en stukken zijn terug te vinden in het Archief Kokkelvisserij.

Rapport Kokkelbestand in de Nederlandse kustwateren in 2014

Onderzoeksinstituut IMARES heeft in opdracht van het ministerie van EZ in het voorjaar van 2014 het kokkelbestand (Cerastoderma edule) in de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde en de Voordelta geïnventariseerd. De inventarisatie wordt jaarlijks uitgevoerd ten behoeve van het beleid voor visserij, en is daarnaast ook van belang voor evaluatie van beheersmaatregelen en effectstudies in het kader van Natura 2000 en de natuurbeschermingswet.

Rapport kokkelsterfte (IMARES, 2010)

Rapport van IMARES naar de omvang en oorzaak van de kokkelsterfte in de Oosterschelde en de Waddenzee in het voorjaar 2010. Uit de resultaten blijkt dat er geen reden voor grote bezorgdheid is volgens de Minister.

Rapport handkokkelactiviteiten in de Waddenzee (IMARES 2008)

De Waddenzee is aangewezen als Natura 2000 gebied, waarvoor zowel de Europese Habitatrichtlijn als de Vogelrichtlijn geldt. Voor de Waddenzee zijn  instandhoudingsdoelen geformuleerd, waaronder die voor de Scholekster.

Het is binnen deze context dat een zestal vragen gesteld is door de Provincie Fryslân aan Wageningen IMARES dat betrekking heeft op het belang van kokkelbestanden in de Waddenzee voor voedselzoekende vogels, met name Scholeksters, en op de verenigbaarheid dan wel onverenigbaarheid van handkokkelvisserij in delen van het Waddengebied met de functie van datzelfde gebied als voedselleverancier voor deze vogels.

De belangrijkste conclusies uit het Rapport::

  • de voedselsituatie voor scholeksters is, afgemeten aan de kokkelstand, momenteel dusdanig dat er nauwelijks ruimte is voor de verbeteringdoelstelling zoals die ten aanzien van Scholeksters geldt. Dit is een conclusie gebaseerd op de situatie in de periode 2001-2007
  • gezien de verbeterdoelstelling voor Scholeksters is het aan te bevelen erg voorzichtig te zijn met de voedselvoorraden dicht bij de broedgebieden (cq die tot ongeveer 2 km uit de kust), zowel in als buiten de broedtijd
  • gezien de verbeterdoelstelling voor Scholeksters is het aan te bevelen erg voorzichtig te zijn met de kokkelvoorraden in de overige delen van het Waddengebied, in het bijzonder als het relatief lang droogvallende banken zijn.

Onderzoeksrapport: Effecten van kokkelvisserij Oosterschelde (Monitor Taakgroep van het NIOO-CEME, januari 2008)

Door de Monitor Taakgroep van het NIOO-CEME (Nederlands Instituut voor Ecologie - Centrum voor Estuarine en Marine Ecologie) te Yerseke is in 2006 en 2007 onderzoek gedaan naar mogelijke korte (6 weken) en middellange (1 jaar) termijn effecten van kokkelvisserij op de bodemdiergemeenschappen en de bodemsamenstelling van de slikken van de Dortsman bij Stavenisse in de Oosterschelde. Het eindrapport van dit onderzoek is op 7 februari 2008 verschenen.

Het onderzoek is in samenwerking met IMARES Yerseke uitgevoerd in opdracht van de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij om de mogelijke gevolgen van 'bodemberoering' door de kokkelvisserij te onderzoeken. De studie laat zien dat, binnen de gegeven randvoorwaarden van locatie en omvang van het onderzoek, er in het proefgebied geen destructieve effecten van de kokkelvisserij worden gevonden op de belangrijkste karakteristiek van het sediment, de korrelgrootte, en op de bodemdieren dichtheden, biomassa, soortenrijkdom, soortenverdeling en diversiteit.

Publicaties Mosselvisserij

Hieronder vindt u de meest actuele publicaties over mosselvisserij.

Folder over Mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) (LNV en V&W, 2010)

Bron: Ministerie's van LNV en V&W; 29 april 2010

De ministerie's van LNV en V&W hebben een brochure uitgebracht voor schippers van motorboten en zeiljachten, charters, vissers en andere gebruikers van de Waddenzee, de Oosterschelde en de Voordelta. De schippers moeten er voortaan rekening mee houden dat ze tussen 1 maart en 1 november op veertien verschillende plekken Mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) kunnen tegenkomen, waarvan zes in de Waddenzee. MZI's zijn drijvende constructies van netten, touwen en drijvers, waar mossellarven zich aan hechten en opgroeien tot mosseltjes van één tot twee centimeter (mosselzaad).

Op de nieuwste hydrografische kaarten kunnen gebruikers zien waar de MZI-locaties liggen. Rijkswaterstaat zorgt voor betonning van de MZI-locaties. Verder zijn de contouren van MZI's gemarkeerd met om de 100 meter een gele ton/en of wit licht. Om zoveel mogelijk hinder te voorkomen is er verder voor gezorgd dat de MZI's op tenminste 100 meter afstand liggen van de betonde vaargeulen.
De folders zijn verspreid via de jachthavens.

Plan van Uitvoering Mosseltransitie (regiegroep Meijer, feb. 2010)

Bron: Persbericht  08-02-2010, Regiegroep Meijer

Mosselsector, natuurbeschermingsorganisaties en het ministerie van LNV hebben overeenstemming bereikt over de manier waarop de transitie van de mosselzaadvisserij in de Waddenzee moet worden gerealiseerd. De nu vastgestelde eindversie van het Plan van Uitvoering Mosseltransitie zal in 2020 leiden tot mosselzaadvangst los van de bodem. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het natuurherstel van de Waddenzee.

Passende beoordeling voor mzi's op percelen (IMARES, december 2009)

Voor het mzi-beleid is in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 de Passende Beoordeling gemaakt, in opdracht van het ministerie van LNV.  Daarin zijn de mzi-locaties op mosselkweekpercelen getoetst.

Rapport 'Economische effecten van MZI's op de visserijsector' (LEI Wageningen 2009)

In opdracht van het ministerie van LNV heeft het LEI Wageningen UR een rapport  over de (negatieve en positieve) economische effecten van mosselzaadinstallaties op de visserijsector opgesteld.

Herziene rapportage onderzoek mzi's (Periplus Archeomare, december 2009)

In opdracht van het ministerie van LNV is aanvullend sonaronderzoek voor de locatie Scheurrak-omdraai gedaan. Dit leidt tot een herziene rapportage van het archeologisch inventariserend veldonderzoek.

Project Onderzoek Duurzame Schelpdiervisserij, PRODUS (IMARES, juni 2008)

Een auditcommissie bestaande uit Prof. dr P.M.J. Herman, Prof. dr T. Piersma en Prof. dr W.J. Wolff en voorgezeten door Dr ir A.A. Dijkhuizen, heeft op verzoek van de Minister van LNV opzet en uitvoering van deel 3 van het PRODUS-onderzoek geëvalueerd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen IMARES en is gericht op de effecten van mosselzaadvisserij op sublitorale natuurwaarden in de Waddenzee.