Participatie en inspraak
De beheerplannen worden opgesteld in nauw overleg met andere betrokken overheden, de ministeries van LVVN, IenW, Defensie, provincies, gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders, eigenaren, gebruikers en belangenorganisaties. Bij het opstellen van de plannen worden de bevoegde gezagen, overheden en terreinbeheerders actief betrokken door middel van werksessies, reviewrondes en persoonlijke gesprekken.
Naast de momenten van formele inspraak organiseert Rijkswaterstaat, in samenwerking met de mede bevoegde gezagen instanties, meerdere werksessies om maatregelen te bespreken met belanghebbenden die daarbij betrokken zijn.
Inspraakmomenten
Bij het opstellen van de Beheerplannen Natura 2000 Waddenzee en Noordzeekustzone heeft iedereen op de onderstaande momenten inspraak. Alle inspraakmomenten worden gedeeld op de nieuwspagina van waddenzee.nl en op platformparticipatie.nl.
Notitie Reikwijdte en Detailniveau
In de notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) wordt de opzet van het milieueffectrapport beschreven. Naar verwachting wordt de notitie Reikwijdte en Detailniveau in het tweede kwartaal van 2025 ter visie gelegd. Iedereen die mee wil denken, kan hier dan op reageren. Mensen die een zienswijze hebben ingediend, ontvangen een reactie via de Reactienota. Hierin staat beschreven hoe de reactie is verwerkt in het beheerplan of een toelichting als dit niet mogelijk is.
Plan MER
Voor het Beheerplan wordt een Milieueffectrapportage opgesteld. Hiermee borgen we dat het milieu meegewogen wordt in het besluitvormingsproces. In het plan-MER worden de milieueffecten voor verschillende alternatieven uitgewerkt.
Ontwerpbeheerplan
In het ontwerp-beheerplan worden de maatregelen beschreven die bijdragen aan het behalen van de gestelde doelen.
Het ontwerpbeheerplan en PlanMER worden samen ter inzage gelegd. Iedereen kan hier dan, gedurende zes weken, op reageren. Mensen die een zienswijze hebben ingediend, ontvangen een reactie via de Reactienota. Hierin staat beschreven hoe de reactie is verwerkt in het beheerplan of een toelichting als dit niet mogelijk is.
Definitieve beheerplannen
De zienswijzen worden verwerkt tot een definitief beheerplan. Bent u het niet eens met het definitieve besluit? Als belanghebbende kunt u hiertegen in beroep gaan. U bent belanghebbende als u een (rechts)persoon bent die direct gevolgen ervaart van de beheerplannen.
Bent u geen belanghebbende? Dan kunt u in beroep gaan als u op tijd een zienswijze heeft doorgegeven. Verschilt het definitieve besluit inhoudelijk van het ontwerpbeheerplan? Dan kunt u ook in beroep gaan op deze onderdelen als u geen belanghebbende bent en geen zienswijze heeft doorgegeven. Uw bezwaar dient u in bij de rechtbank.
Wanneer er geen beroepen zijn ingediend wordt het Beheerplan formeel vastgesteld. Als er wel beroepen zijn, worden die door de rechtbank behandeld. Afhankelijk van de uitkomsten van de rechtbank wordt het Beheerplan aangepast of definitief vastgesteld.
Waar vind ik meer informatie?
Een notitie of ontwerpplan wordt gedurende zes weken gepubliceerd op www.platformparticipatie.nl. Dit wordt aangekondigd in o.a. de Staatscourant, regionale kranten en ook op de nieuwspagina van waddenzee.nl.
U kunt de stukken ook fysiek inzien op verschillende inzagelocaties, o.a. de provinciehuizen van Fryslân, Groningen en Noord-Holland. De adressen van de inzagelocaties worden vermeld in de advertenties en op platformparticipatie.nl
Hoe kan ik reageren?
Belanghebbenden kunnen hierop reageren met een zienswijze. U geeft uw zienswijze door via:
Online
Op deze site www.platformparticipatie.nl kunt u tijdens de inzageperiodes het ontwerp-beheerplan lezen en reageren via het zienswijzenformulier op de projectpagina.
Schriftelijk
U kunt ook een brief schrijven en deze sturen naar:
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Directie Participatie o.v.v. N2000-beheerplan Waddenzee of Noordzeekustzone
Postbus 20901
2500 EX Den Haag
Mondeling
Wilt u uw zienswijze mondeling geven tijdens de inspraakperiode? Dan kunt u een afspraak maken via de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, telefoon (070) 456 96 07. U wordt dan teruggebeld door een notulist, die uw zienswijze zal noteren. U ontvangt een bevestiging van uw reactie.
Wat gebeurt er met mijn reactie?
De projectorganisatie neemt reacties die binnenkomen, zoveel als mogelijk, mee in de verdere uitwerking van de plannen. Via de zogenoemde Reactienota krijgt u een terugkoppeling hoe uw reactie is verwerkt of een uitleg als deze niet verwerkt kon worden.