Bestuurlijke context


Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Natura 2000-gebieden worden plant- en diersoorten die in Europa bedreigd zijn en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Dit is een wettelijke verplichting vanuit Europa. Hiervoor zijn Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen opgesteld. Alle N2000-gebieden zijn geselecteerd op grond van het voorkomen van soorten en habitattypen die vanuit Europees oogpunt bescherming nodig hebben

Aanwijzing gebieden

De minister van LVVN wijst de gebieden, soorten en habitats voor Natura 2000 aan. Dit is vastgelegd in een Aanwijzingsbesluit. Hierin staan de doelen die gelden voor de habitattypen en (vogel)soorten waarvoor het gebied is aangewezen. Daarbij hoort de verplichting om voor ieder gebied een beheerplan te schrijven en deze in een cyclus van zes jaar te evalueren en te actualiseren.

De minister van IenW is verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen in de rijkswateren waaronder ook de Waddenzee en Noordzeekustzone. Rijkswaterstaat is, namens de minister van IenW, voortouwnemer voor het opstellen van de beheerplannen en het uitvoeren van de maatregelen.

Bevoegde gezagen

Bevoegde gezagen voor de N2000-beheerplannen Waddenzee en Noordzeekustzone zijn:
• Ministerie IenW
• Ministerie LVVN
• Defensie *
• Provincie Fryslân
• Provincie Groningen
• Provincie Noord-Holland

* Het ministerie van Defensie gaat specifiek over de maatregelen op hun eigen militaire terreinen die in de N2000-gebieden liggen.

Governance

De N2000-beheerplannen worden afgestemd in de governance van de Wadden. Deze governance-structuur bestaat uit drie pijlers: het Bestuurlijk Overleg Wadden, het Omgevingsberaad en de Beheerautoriteit Waddenzee.
De governance heeft als doel om afstemming rondom beleid en beheer doeltreffender te maken. Opdrachtgevers zijn het Ministerie IenW, het Ministerie van LVVN en de Provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen.
Rondom de formele governance-structuur (G) zijn diverse overleggen georganiseerd voor specifieke onderwerpen zoals bijvoorbeeld beheer, vergunningverlening, toezicht en handhaving. Voor de N2000-beheerplannen wordt de governance via het Beheerderscollectief Waddenzee geïnformeerd en hebben we afstemming met de Beheerautoriteit Waddenzee.

Beheerderscollectief Waddenzee (BCW)

Het BCW bestaat uit Rijkswaterstaat Noord Nederland, het Ministerie van LVVN, inclusief de Waddenunit, de Provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen, It Fryske Gea, het Groninger Landschap en Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Vereniging van Oevereigenaren en Gebruikers.

Het Omgevingsberaad (G)

Het Omgevingsberaad Waddengebied is het adviesorgaan voor het Bestuurlijk Overleg Waddengebied (BOW). Het is tevens een platform waar gestructureerde discussies over het Waddengebied worden geïnitieerd en waar informatie over het Waddengebied wordt uitgewisseld.

MT en BOW Wadden (G)

Het bestuurlijk overleg voor het Waddengebied bestaat uit een MT, waarin directeuren van de betrokken overheden deelnemen en een Bestuurlijk Overleg Wadden (BOW) waarin de bestuurders deelnemen. Beide komen twee keer per jaar bijeen, waarbij het MT voorafgaat aan het BOW. Daartussendoor vindt afstemming in het Omgevingsberaad plaats, waarbij zij de bestuurders adviseren op de ingediende onderwerpen.