Internationaal beleid
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende internationale regelingen die van toepassing zijn op de internationale Waddenzee.
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende internationale regelingen die van toepassing zijn op de internationale Waddenzee.
De Vogelrichtlijn (1979) is een regeling van de Europese Unie die tot doel heeft alle in het wild levende vogelsoorten op het grondgebied van de EU te beschermen. De richtlijn heeft betrekking op de bescherming van vogels, hun eieren en nesten en hun leefgebieden.
De Kaderrichtlijn Water beoogt in 2015 een goede waterkwaliteit te bereiken in alle Europese wateren. Het Waddenzeegebied behoort in de Kaderrichtlijn Water tot twee internationale stroomgebieden: de Rijn en de Eems. Daarbinnen worden de deelstroomgebieden Rijn-Noord en Eems-Dollard onderscheiden.
De basis voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt gevormd door de Europese regelgeving voor het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen (en de daarop gebaseerde verdere regelingen en uitwerkingen), richtlijn 91/414/EEG en het Europese beleid voor toelating van biociden, richtlijn 98/8/EG (biocidenrichtlijn).
Resulaten tiende conventie Ramsar
De verdragen van Oslo en Parijs (OSPAR) gaan over de bescherming van het zeemilieu in het noord-oost Atlantische gebied. Daar hoort ook de Waddenzee bij.
In 2004 hebben EU-lidstaten, niet EU-lidstaten en een groot aantal internationale organisaties, zoals bijvoorbeeld Greenpeace, Europese Redersorganisatie en Seas at Risk gesproken over de totstandkoming van de Europese Mariene Strategie die moet leiden tot bescherming en behoud van het mariene milieu en het optimaal gebruik van de Europese zeeën. De uitkomsten van deze conferentie vormen de bouwstenen voor een effectieve Europese Mariene strategie.
REACH is een nieuwe Europese verordening (Nr.1907/2006) voor chemische stoffen. De afkorting REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van CHemische stoffen.