Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Twee exotische schelpensoorten lijken plotseling toe te nemen in de Waddenzee: de Filipijnse tapijtschelp en de Amerikaanse strandschelp. De Waddenunit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) kwam beide soorten deze herfst in veel grotere concentraties tegen dan eerder.
Het zand op de wadplaten rondom Ameland wordt steeds fijner. Dat komt doordat de bodem zakt door de gaswinning in het gebied.
Drie grootschalige projecten in Friesland die het toerisme en de economie stimuleren krijgen subsidies van het Waddenfonds. Het gaat om de aanleg van een innovatief warmtenet op Vlieland, het opzetten van een circulaire productieketen van keramiek met slib uit het Wad en de herinrichting van het oude Loodskantoor op Terschelling voor de verwerking van oesters. Met de realisering van deze drie projecten is een totale investering van ruim € 6,3 miljoen gemoeid. Het Waddenfonds draagt hieraan ruim €1,8 miljoen bij. Het geld is afkomstig uit de Subsidieregeling Thematische Uitvoering Waddenfonds (STUW’ 23). Voor deze regeling kunnen projecten drie maanden langer worden ingediend. De nieuws sluitingstermijn is 1 maart 2024.
Via het internationale project Oceanparcels wordt met zogenaamde "drifters" data verzameld over de geografische verspreiding van plastic in de oceanen. Er kan ook ingezoomd worden op de Waddenzee.
Rijkswaterstaat is momenteel bezig om het strand van Vlieland te versterken met in totaal 1,5 miljoen m3 zand van de bodem van de Noordzee. De werkzaamheden op het Noordzeestrand worden naar verwachting in december 2023 afgerond. Dankzij dit onderhoud van het strand is het Waddeneiland weer goed beschermd tegen de zee.
Op Vlieland zijn voor de tweede keer dit jaar konijnen uitgezet. Begin januari waren er al 26 konijnen uitgezet en het afgelopen weekend nog eens 19 dieren. Dat is hard nodig, want de eigen populatie op het eiland bestond nog maar uit zo'n vijftig konijnen.
Met een flinke klap sloegen Deltacommissaris Peter Glas en vertegenwoordigers van Waterschap Noorderzijlvest, Provincie Groningen, Hoogwaterbeschermingsprogramma, Waddenfonds en Friso Civiel in Bierum vandaag de symbolische eerste paal voor de bouw van de getijdenduiker van de Dubbele Dijk. De feestelijke start vond plaats in aanwezigheid van deelnemers aan een excursie naar de Dubbele Dijk, als onderdeel van het Nationaal Deltacongres in Groningen.
Het aantal waargenomen exoten op de Nederlandse Waddeneilanden neemt toe.
Voor het eerst is er vier jaar lang onderzocht hoe vissen de Waddenzee gebruiken in het Swimway-project. Onderzoekscoördinator Ingrid Tulp van Wageningen Marine Research pleit nu voor een vervolg. Want over dik een jaar houdt het project op en er liggen nog belangrijke vragen op antwoorden te wachten.
Het aantal gewone zeehonden in de Waddenzee is dit jaar opnieuw gedaald. Er zijn wel meer pups geboren dan vorig jaar.
Een dikke veertig deelnemers namen gisteren deel aan de Open Science dag, die in het teken stond van data over het Waddengebied en de Waddenzee. Het is de bedoeling dat het Datahuis Wadden de centrale plek wordt waar data en expliciete kennis van het Waddensysteem duurzaam toegankelijk wordt gemaakt.
Uit nieuw onderzoek in het Marsdiep tussen Texel en Den Helder blijkt dat kleine scholenvormende vissen, zoals haring, maar al te graag opgroeien in de Waddenzee. Een onderzoeksteam ontdekte dit recent met behulp van geluidsgolventechnologie. Onderzoeker Margot Maathuis noemt de ontdekking 'bijzonder' en legt uit waarom.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 8
- ...
- pagina 667
- volgende pagina