Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 5
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
Rijkswaterstaat baggert in de Waddenzee de vaargeulen om de bereikbaarheid van onder meer de Waddeneilanden op orde te houden. Het baggerwerk vindt plaats in een hoogdynamisch natuurgebied. Vanwege de impact van baggeren op de natuur, wordt elk jaar zorgvuldig de hoeveelheid baggerwerk geregistreerd.
LEEUWARDEN –Rijkswaterstaat neemt het natuurbeheer op de Rottums over van Staatsbosbeheer. In de praktische uitwerking merk je daar weinig van. Het doel blijft immers hetzelfde: zoveel mogelijk rust, voor planten, zeehonden en vogels.
Plastic zakken, piepschuim, lege flesjes en veel ander afval stroomt elke dag via het Van Harinxmakanaal de Waddenzee in. Met een zogenaamde Bubble Barrier moet daar nu een eind aan komen.
De lijst met locaties waar mogelijk nog ladingrestanten liggen van de MSC Zoe is na juridisch getouwtrek openbaar gemaakt. Het gaat om 6.000 locaties.
Binnen het team Datahuis Wadden, onderdeel van de Basismonitoring Wadden, wordt hard aan de weg getimmerd. Op velerlei terreinen zijn de laatste maanden steeds meer meetdata over de Waddenzee gevonden, en belangrijker: ook ontsloten.
Biogas Marrum heeft bijna 700.000 euro subsidie gekregen van het Waddenfonds. Het geld is bedoeld om de verwerking van mest tot een kunstmestvervanger, het zogenaamde renure, mogelijk te maken.
Op 22 mei a.s. organiseert het NIOZ op Texel een symposium over SIBES. SIBES staat voor "Synoptic Intertidal BEnthic Survey". Het is een - sinds 2008 - jaarlijkse Waddenzeebrede bemonstering van bodemdieren en sediment op de platen van de Nederlandse Waddenzee, inclusief Eems-Dollard.
Langs de dijk bij Lauwersoog zijn enkele jaren geleden kunstriffen geplaatst in de Waddenzee. Met verschillende rif-ontwerpen wordt onderzocht of de dijk hiermee een interessantere leefomgeving wordt voor vissen en ander onderwaterleven. Bij het onderzoeken van de riffen zijn vorige week twee hondshaaien gevonden.
Op maandag 13 mei wordt het symposium ‘Van Dijkversterking naar Klimaatadaptieve Waddenkust’ georganiseerd in Holwerd. Het programma loopt van 16:00 uur tot 20:00 uur. Dit symposium wordt georganiseerd door de Waddenprovincies via het Investeringskader Waddengebied (IKW) en samen met Vereniging Circulair Friesland.
Moet het NAM-eiland in de Eems opgeruimd worden nu de gaswinning stopt? Of is behoud van het eiland beter voor de vogels die er graag broeden? Die vraag stond centraal tijdens een bezoek aan de meetlocatie op wadplaat De Hond-Paap.
Een betrouwbare, niet al te dure eigen veerdienst, waar de Amelanders trots op kunnen zijn. Dat is het ideaal van de coöperatieve Amelander Veerdienst, aldus Omrop Fryslân. Geïnspireerd door de eigen veerdienst van het eiland Texel, de TESO, is de nieuwe Amelander Veerdienst van plan om zich in te schrijven voor de veerbootconcessie Waddenzee-Oost. Volgens woordvoerder Fabian Kock van de Amelander Veerdienst is het draagvlak voor hun initiatief op het eiland groot. “De afgelopen zomer waren heel veel eilanders en toeristen overstuur omdat ze niet met de boot konden reizen. Dat willen we nooit meer meemaken.”
Het zeegras komt steeds dichter bij de Friese kust. Dat is goed nieuws, want zeegras heeft een belangrijke functie in de natuur. Deze week zijn er twee nieuwe proefvelden ingezaaid, ook een op de Ballastplaat, heel dicht bij Harlingen. Bij Griend ligt al een behoorlijk zeegrasveld.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 5
- ...
- pagina 667
- volgende pagina