Nieuwsoverzicht
Zoeken in de index
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 11
- ...
- pagina 667
- volgende pagina
De vergunningverlening en het gedogen van de garnalenvisserij komt verder onder druk te staan door een uitspraak van de rechtbank in Groningen. Die heeft een inmiddels verlopen natuurwetvergunning voor de Belgische garnalenvissers onderuitgehaald. De gevolgen blijven niet beperkt tot die Belgische vissers.
HOLLANDS KROON - Op 22 mei aanstaande van 19.30-22.00 uur wordt de slotbijeenkomst gehouden van het Leader-project (Agro)toeristische infrastructuur langs de Noord-Hollandse Waddenkust. Het project heeft als doel om een sterkere verbinding te leggen tussen (verblijfs)recreatie en de agrarische bedrijven in de Kop van Noord-Holland. Het gaat daarbij onder andere om de verkoop van streekproducten, foodroutes en activiteiten op het erf.
Eind november 2020 spoelt een dode dwergvinvis aan op Rottumerplaat. Bij wijze van experiment wordt het kadaver niet opgeruimd, maar blijft het liggen zodat het ontbindingsproces kan worden gevolgd.
Rijkswaterstaat en Deltares lanceerden in april 2023 de Digitale Systeemrapportage Wadden. De Digitale Systeemrapportage is een instrument om abiotische indicatoren (monitoringdata) voor de toestand van de Waddenzee eenvoudig en centraal openbaar toegankelijk te maken. Hierdoor kan de data gebruikt worden door beheerders, beleidsmakers of onderzoekers.
Op de laatste dag van maart kwamen de wadwachters van Richel bij elkaar voor de start van het seizoen. Het programma van de dag – bij het NIOZ op Texel – verenigde het nuttige met het aangename. Naast een uitgebreide instructie en toelichting op het nieuwe handboek, was er ook tijd voor kennismaking, mooie verhalen en een lezing en rondleiding door de gastheer van het NIOZ.
De komende drie jaar wordt de Lauwersmeerdijk verbeterd. Dit betekent op termijn een nieuwe dijk, die niet alleen veiliger, maar ook natuurlijker is. Voor het eerst gaat nu langs de Waddenzee een schop de grond in voor een project dat is gekoppeld aan de Programmatische Aanpak Grote Wateren (de PAGW). Met een feestelijk startmoment in Lauwersoog zijn de werkzaamheden op 5 april begonnen.
Op het Groene Strand van Ameland broeden zeldzame en kwetsbare vogels. Om deze strandbroeders beter te beschermen, zet Rijkswaterstaat (RWS) tijdens het broedseizoen – van 1 april tot half augustus – een gedeelte van het Groene Strand af met bordjes.
Het Waddenfonds steunt de bouw van een nieuwe energiecentrale op de Afsluitdijk met € 4.904.022,-. Hier zal met een 16,5 kW centrale duurzame energie worden opgewekt door het mengen van zoet en zout water. De nieuwe centrale wordt gebouwd door REDstack B.V., dat in 2014 al een kleine proefinstallatie voor het opwekken van ‘blauwe’ stroom opzette. De nieuwe Blue Energy installatie moet aantonen dat het technisch haalbaar is om op nog grotere schaal groen/blauwe energie te winnen in een kwetsbaar natuurgebied als de Waddenzee. Voor de installatie is een totale investering nodig van € 11.134.707,-.
Blue carbon is de term die wordt gebruikt voor het vastleggen van CO2 in het mariene milieu. Door de grote koolstofvoorraad in de zee te beschermen en vast te leggen, kunnen we een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en –mitigatie en biedt kansen voor het uitbrengen van koolstofcertificaten. Daarom is Blue carbon opgenomen in het Klimaatakkoord van 2019. Maar er is nog weinig bekend over de CO2-vastlegging door het vastleggen van slib.
UTRECHT - Rijkswaterstaat is gestart met het inzaaien en inplanten van zeegrasvelden in de Waddenzee. De werkzaamheden vinden dit jaar niet alleen plaats bij Griend in het midden van de Waddenzee, maar ook op 4 nieuwe locaties: nabij Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.
NES (AMELAND) – Rederij Wagenborg wil eind dit jaar een nieuw vervoersconcept van en naar Ameland en Schiermonnikoog presenteren. Want hoe kan het vervoer naar de Waddeneilanden in de toekomst op een duurzame manier worden geregeld, zonder aanhoudende baggerwerkzaamheden en geschrapte of vertraagde afvaarten?
LTER-LIFE is een consortium van de wetenschappelijke onderzoeksorganisaties NIOO, Universiteit van Amsterdam, RIVM, NIOZ, en Wageningen University & Research. Zij gaan de komende 10 jaar een digitale infrastructuur gaat bouwen waarmee langetermijngegevens, data en modellen over planten, dieren en het milieu uitwisselbaar en beschikbaar worden voor iedereen. Ook worden methoden voor data-analyse, modellering en simulatie beschikbaar gemaakt.
- vorige pagina
- pagina 1
- ...
- pagina 11
- ...
- pagina 667
- volgende pagina