Project tegen plastic op het Wad moet voorbeeld worden voor de wereld

Gepubliceerd op 27 januari 2025MilieuAangemaakt door Omrop Fryslân

De plasticvervuiling in het Waddengebied moet in 2030 met 40 procent teruggebracht zijn. Dat is de ambitie van het project 'Wad gaat om', dat de vervuiling systematisch wil aanpakken.

Het Waddenfonds steekt de komende jaren 3,2 miljoen euro in dit initiatief, dat over de hele wereld tot voorbeeld en als inspiratie moet dienen.

Aanleiding was de ramp met de MSC Zoe, deze maand zes jaar geleden. Die bracht de kwetsbaarheid van het Waddengebied met een schok in beeld.

Minder produceren

De aanpak om het gebruik en de vervuiling van plastic in het Waddengebied terug te brengen, is niet nieuw. De eilanden Texel, Vlieland en Ameland ontwikkelen zelf al plannen voor een schoner eiland. Volgens de makers van 'Wad gaat om' vraagt het effectief en duurzaam terugbrengen van plastic om een systematische aanpak op meerdere fronten.

De hele keten - van productie en gebruik van plastic in de regio - moet ingeschakeld worden voor verandering. Niet alleen opruimen, maar ook minder produceren; dat is geen eenvoudige opdracht.

Eileen Blackmore uit Zoutkamp is een van de twee ontwerpers van 'Wad gaat om'. Eigenlijk werkte ze al sinds 2018 aan dit plan. Blackmore noemt zichzelf eerder een uitvinder dan een kunstenaar. "Een ontwerper van verandersystemen, dat is eigenlijk wat ik ben." Eerder richtte ze 'House of Design' op en bewees het effect van haar praktische aanpak door het opnieuw invoeren van duurzame vlasteelt in het Waddengebied als alternatief voor synthetisch textiel. Ook hun kennis van ICT-toepassingen komt goed van pas bij het praktisch denken. "Ik was al een poos bezig met dat plastic-plan", vertelt Blackmore. "Toen in 2021 die ramp met de MSC Zoe gebeurde, was ik op de Westpolder. '

Volledig artikel op website Omrop Fryslân.