Mijlpaal: start pilot Buitendijkse Slibsedimentatie Eems-Dollard
De minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zijn akkoord gegaan met de projectbeslissing voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT-3). Dit is het startschot voor het PAGW project de pilot Buitendijkse Slibsedimentatie in de Eems-Dollard. In deze pilot wordt slib de komende tien jaar op een natuurlijke manier vastgelegd. De Eems-Dollard is een prachtig en zeldzaam natuurgebied. En ook het enige estuarium van de Waddenzee: een van de laatste plekken in Nederland zoet en zout water samenkomt.
Afbeelding: Royal HaskoningDHV
Een boost voor de ecologische waterkwaliteit en natuur
De ecologische waterkwaliteit van de Eems-Dollard staat onder druk. Dit komt door de grote hoeveelheid slib waardoor het water vertroebelt. Dit heeft invloed op de biodiversiteit, waaronder het aantal het vissen, vogels en planten. Het troebele water zorgt er ook voor dat vissen niet goed kunnen rondtrekken. Daarnaast zijn er te weinig geschikte leefgebieden voor vogels, vissen en kleine bodemdieren die passen bij een estuarium.
Met behulp van de Buitendijkse Slibsedimentatie onderzoeken we de komende 10 jaar of het mogelijk is om slib op een natuurlijke manier vast te leggen (slibsedimentatie). Het slib dat naar de bodem zinkt, kan uitgroeien tot een geleidelijke overgang tussen land en water. Deze overgangen kunnen zich ontwikkelen tot nieuwe leefgebieden voor planten en dieren. Ook willen we met deze pilot kennis opdoen over nieuwe manieren van het plaatsen van rijshouten dammen. Hierdoor komt de locatie meer in de luwte te liggen en kan slib makkelijker zinken. Deze maatregel leidt tot aan 2% slibvermindering van de doelstelling van ED2050 om 1,0 M Ton Droge Stof (TDS) per jaar te onttrekken in het Eems Dollard estuarium.
Volledig artikel op website Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW)