Dubbele Dijk: proeftuin tegen verzilting
De eerste oogst uit de Proefboerderij Dubbele Dijk is binnen: gerst, verbouwd op een zilte bodem. “Van het graan wordt bier gebrouwen”, vertelt Rob van Haren, lector plantaardige productie en verwerking aan de Hanzehogeschool. Samen met senior-onderzoeker Irmgard Starmann in de proeftuin zoekt hij naar teeltkansen in een zilte bodem.
Foto: Bert Gort/ ED2050
Vanaf de zeedijk bij Bierum zijn ze goed zichtbaar: de 36 lange stroken van tachtig meter lang en zes meter breed. Ze maken deel uit van Proefboerderij Dubbele Dijk, een veldlaboratorium van 27 hectare. In het noordelijke deel bootsen Van Haren en Starmann het jaar 2040 na. “In de polder is 80 centimeter grond afgegraven. Daardoor komt er meer zoute kwel naar boven, vergelijkbaar met de toekomstige verzilting.” Verzilting van landbouwgrond door klimaatverandering, bodemdaling en een stijgende zeespiegel wordt een nijpend probleem, verzekert hij. “Tegen 2040 kampt maar liefst 500 km² rijke Groninger akkergrond met een verhoogde zoutgraad.”