De troebele Nederlandse kust: Het latente slibtransport naar de Waddenzee
Op 9 december promoveerde Carola van der Hout aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar verhoogde concentraties van sediment dat zwevend in de waterkolom wordt getransporteerd langs de Nederlandse kust.
Dit zwevend stof bestaat uit een mengsel van fijne mineralen (silt en klei), micro-organismen, algen en voedingsstoffen dat een natuurlijke troebelheid in zeewater veroorzaakt. De Nederlandse kust vormt een doorvoerzone van zwevend stof van het Nauw van Calais naar de Waddenzee. Dit sediment is cruciaal voor het ecosysteem van de Waddenzee, omdat het voedingsrijke bodems creëert en belangrijk is voor de aanslibbing van wadplaten en de kust ter compensatie van de zeespiegelstijging.
Het onderzoek combineert gegevens uit twee meetprogramma’s in 2010-2012 om het transport van zwevend stof en de invloed van factoren zoals getijdestroming, golven en biologische invloeden in kaart te brengen. Metingen vonden plaats tussen IJmuiden en Callantsoog, waar hoge concentraties zijn aangetroffen. De resultaten tonen een persistente troebelheidszone met hoge concentraties aan zwevende stof op gemiddeld slechts 1,5 km van de kust.
Volledig artikel en download proefschrift op website Waddenacademie