Seizoen wadwachters Richel ten einde

Gepubliceerd op 15 oktober 2024BeherenAangemaakt door Rijkswaterstaat Noord-Nederland

Het seizoen waarin de wadwachters van Rijkswaterstaat toezicht houden op Richel is weer voorbij. Van begin april tot eind september 2024 is de wadtoren, die aan rand van de zandplaat ligt, continu bezet geweest.

De wadwachters telden dit seizoen 629 droogvallende schepen, dat waren er meer dan in 2023.

Ook het gemiddelde aantal droogvallende schepen per week lag in 2024 lager dan in 2023. Gemiddeld vielen per week 37 schepen droog bij de zandplaat. Het Wadwachterseizoen kwam ook langzamer op gang dan in 2023, vermoedelijk door de tegenvallende weersomstandigheden in het voorseizoen.

Wel was er in het hoogseizoen een duidelijke piek te zien qua droogvallende schepen en recreanten. Wadwachters monitoren het recreatieve gebruik op de zandplaat, waarbij er wordt geteld hoeveel schepen droogvallen, om welk type schip het gaat en hoeveel mensen uit de schepen de zandplaat opkomen.

In totaal waren de wadwachters in 2024 119 dagen aanwezig in de wadtoren. Daarin telden zij 2558 recreanten op de zandplaat, maar mogelijk ligt dit aantal hoger.

Dat kan doordat mensen in droogvallende schepen zijn gebleven of omdat de afstand tussen de wadtoren en de drooggevallen schepen te groot was om een waarneming te doen.

Alle blogs van de wadwachters van dit jaar