De kwelder in Wierum blijft bestaan: werkzaamheden van start

Gepubliceerd op 23 juli 2024BeherenAangemaakt door RTV Noordoost Friesland

De werkzaamheden aan de kwelder bij Wierum zijn in volle gang. De rijsdammen van de kwelder worden hersteld. Dit zorgt ervoor dat de golven beter gebroken worden en dit biedt meer kustbescherming. Deze werkzaamheden zijn voor een groot gedeelte te danken aan de inwoners van Wierum.

Inwoners van Wierum startten de actiegroep ‘Red de Kwelder’ en zamelden handtekeningen in. Rijkswaterstaat zag kansen in het behouden van de kwelder en deed onderzoek: “De stichting wilde graag de kwelder behouden. Rijkswaterstaat was al bezig met hoe we de kustzone konden versterken en deze petitie paste daar dus perfect bij. De kwelder vult namelijk een belangrijke rol voor zowel natuur als dijkversterking”, vertelt Projectleider 1DYK vanuit Rijkswaterstaat Jacco Doze.

Rijkswaterstaat wilde snel aan de slag met de dijkversterking door middel van rijsdammen op de kwelders te plaatsen: “We moesten wel snel aan de slag. Hoe langer we zouden wachten, hoe kleiner de kwelder hier zou worden. Toch moet je eerst alles onderzoeken. Met verschillende partijen hebben we allerlei dingen onderzocht en vervolgens kan je aan de slag om die rijsdammen te maken.”

Volledig artikel op website RTV NOF