Broedseizoen op Ameland voorlopig succesvol

Gepubliceerd op 16 juli 2024Natuur en Landschap, Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat beheert enkele belangrijke Natura2000-gebieden op Ameland. Het gaat vooral om de kwelder Feugelpolle (onderdeel van N2000 Waddenzee) en het Groene strand (N2000 Noordzeekustzone). In beide gebieden broeden zeldzame tot zeer zeldzame broedvogels, echte specialisten met een voorkeur voor dit soort kustgebieden met een schelpen- of zandbodem. Ze broeden daar vaak ook omdat hun voedsel in de omgeving is, zoals vis en schelpdieren.

Tot ver in juni hadden de vogels te maken met slecht weer, veel wind en regen. Dat zijn zware omstandigheden voor broedende vogels, met name voor kuikens. Vooral de kleine kuikens van de strandplevier verdwenen in hun eerste levensdagen. Maar momenteel komen er toch ouders met mooie jongen tevoorschijn uit de vegetatie en er zijn ook al jongen die kunnen vliegen. Ook wordt er nog gebroed op eieren.

Mooie kuikens

In het kweldergebied Feugelpolle aan de zuidkant van het eiland lijkt het een goed broedseizoen te worden. Er was een paar keer extra hoog water door noordenwind maar dat bereikte de nesten net niet. Noordse sterns hebben er inmiddels gezonde kuikens, er zijn twee paartjes dwergstern met jongen en ook de kluten en bontbekplevieren hebben jongen.

Goede broedresultaten

Ook op het Groene strand tussen Ballum en Hollum zijn de broedresultaten tot nu goed te noemen. Met name de kluten deden het erg goed. Ongeveer 35 broedparen verzorgen er zo’n 30 jongen. Het is voor het eerst sinds 2017 dat kluten hier succesvol zijn.

Een unicum op het Groene strand was een roepende roerdomp. Mogelijk is de vogel uitgeweken van het moeras aan de noordzijde van de Lange duinen, dat ook in beheer is bij RWS en valt onder het N2000-gebied Duinen Ameland. Hier waren de waterstanden misschien te hoog. Ook de lepelaars zijn weer aanwezig, met broedresultaat. De eerste jongen vliegen al.

Nestbescherming

Ook buiten het Groene strand vinden we op schelpenbanken en vloedmerken soms de 'echte' strandbroeders. Als er nesten worden gevonden van met name dwergstern, bontbekplevier en strandplevier dan worden deze gemarkeerd met een omheining van palen met waarschuwingsbordjes door het Natuurcentrum Ameland. Soms worden ook nestbeschermers geplaatst om de eieren een grotere kans te geven om uitgebroed te worden.

Vanuit het project Wij en Wadvogels van Vogelbescherming en het LIFE IP project All for Biodiversity hebben terreinbeheerders van alle waddeneilanden samengewerkt aan uniforme bebording, gericht op de bescherming van de strandbroeders. Dit resulteerde op Ameland o.a. tot nieuwe informatiepanelen bij de strandovergangen.

Het Groene strand is – net als vorig jaar – ook dit broedseizoen afgesloten voor bezoekers en er is ook toezicht door een BOA.

Fotografie: Johan Krol