Onderzoek Blue carbon: slibtoepassingen Eems-Dollard leiden niet direct tot CO2-reductie

Gepubliceerd op 23 maart 2023KlimaatveranderingAangemaakt door Rijkswaterstaat

Blue carbon is de term die wordt gebruikt voor het vastleggen van CO2 in het mariene milieu. Door de grote koolstofvoorraad in de zee te beschermen en vast te leggen, kunnen we een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en –mitigatie en biedt kansen voor het uitbrengen van koolstofcertificaten. Daarom is Blue carbon opgenomen in het Klimaatakkoord van 2019. Maar er is nog weinig bekend over de CO2-vastlegging door het vastleggen van slib.

Arcadis onderzocht in 2021 de potentie van Blue carbon in het Eems-Dollardgebied, in opdracht van de partijen die samenwerkten in LIFE IP Deltanatuur. De uitkomsten van dit onderzoek zijn nu gepubliceerd in twee rapporten.

Projecten in Eems-Dollard

In 2021 werden meer dan 40 voorgenomen en lopende projecten in de Eems-Dollardregio onderzocht. Deze projecten zijn divers: de ontwikkeling van kwelders (binnendijks en buitendijks), zeegras- en schelpdierbanken, dubbele dijken, het ophogen van landbouwgronden met slib uit de Eems-Dollard of de verwerking van slib tot andere producten. Gemeenschappelijk kenmerk is dat er gewerkt wordt met koolstofrijk sediment uit de Waddenzee. Van de meest kansrijke projecten is nu nader onderzocht in hoeverre deze daadwerkelijk koolstof vastleggen:

• Dijkversterking, zoals in het programma Brede Groene Dijk - programma Eems Dollard 2050 Eems Dollard;
• Verhogen van landbouwgrond met slib - Ophogen landbouwgrond - programma Eems-Dollard 2050 Eems Dollard (eemsdollard2050.nl);
• Productie van slibblokken - Pilot Persen bouwelementen - Programma Eems Dollard 2050 Eems Dollard;
• Binnendijkse kwelder - Project Dubbele Dijk - Programma Eems Dollard 2050 Eems Dollard Conclusies voor slibtoepassingen.

Conclusies

Anders dan bij buitendijkse kwelders wordt er geen CO2 opgeslagen bij de onderzochte slibtoepassingen – dijkversterking, verhoging van landbouwgrond met slib en de productie van slibblokken. Er is dus geen sprake van Blue carbon in deze toepassingen. Wel kunnen deze projecten CO2 uitstoot voorkomen doordat gebruik van lokaal slib, transportbewegingen vermindert.

Binnendijkse kwelders slaan wel CO2 op, vergelijkbaar met buitendijkse kwelders.
Verder onderzoek kan voor meer kennis en inzicht zorgen, zodat in de toekomst mogelijk ook koolstofcertificaten voor deze activiteiten kunnen worden uitgegeven.

Documenten

Rapport Binnendijkse kwelders (pdf, 1.5 MB) 
Rapport Slibtoepassingen (pdf, 1.3 MB)

Meer lezen

LIFE IP Deltanatuur
Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers
Eems-Dollard 2050: balans tussen ecologie en economie Eems Dollard (eemsdollard2050.nl)