Rapport Zilte kansen Waddenregio geeft overzicht zilte pilots

Gepubliceerd op 31 maart 2020LandbouwAangemaakt door Programma Rijke Waddenzee (Anja Zijlstra)

In het Dagblad van het Noorden stond op 14 maart jl. een interessant artikel over aquaponics. Volgens pionier Erik Moesker is dit het voedselsysteem van de toekomst. Door groenten en vissen in een gesloten kringloop bijeen te brengen voeden ze elkaar.

Althans, dat is het principe. Moesker hanteert bewust een zoutwaterconcept (mariene aquaponics) want zoet water is wereldwijd schaars. Dus heeft voedselproductie met zeewater volgens Erik Moesker de toekomst: “Met zout water kun je het verschil maken. In onze noordelijke regio aan de kust. En overal ter wereld op plekken die aan zee liggen.”, aldus het artikel in het Dagblad.

Inspelen op toenemende verzilting
Naast aquaponics zijn ook zouttolerante teelten, zilte teelten en zilte aquaculturen in beeld als mogelijkheden om in te spelen op de toenemende verzilting in het noordelijk kustgebied. Nu geldt voor aquaponics dat het nog in de kinderschoenen staat, maar hoe staan die andere opties er voor?

Volledig artikel met links op website Programma Rijke Waddenzee