Waddenondernemers leren van collega’s in Ost-Friesland
Een groep van 40 ondernemers, bestuurders, ambtenaren en medewerkers van natuurorganisaties is op bezoek geweest bij collega’s in Ost-Friesland, Noord Duitsland.
Kijken in de keuken en leren hoe de Duitsers omgaan met het Werelderfgoed en toerisme was het doel van de reis georganiseerd als onderdeel van het Interreg 5A project Waddenagenda. Op het programma stond een bezoek aan duurzame ondernemer, Wadden Sea Travel, en een camping aan de rand van de Waddenzee in Harlesiel. Vervolgens bezocht de groep in Carolinensiel het Nationaalpark Haus en het historisch museum, Deutsches Sielhafen Museum. Op de tweede dag is in Wilhelmshaven het UNESCO-Weltnaturerbe Wattenmeer Besucherzentrum bezocht. Het Gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat heeft de samenwerking tussen Duitsland, Denemarken en Nederland aansluitend toegelicht.
Een belangrijk onderdeel van de reis waren de gesprekken met de gastheren, al snel werd duidelijk dat er veel overeenkomsten zijn maar ook grote verschillen. In Duitsland zijn grote delen van de eilanden ook onderdeel van het Werelderfgoed en wordt het gebied beheerd door het Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer. Ondernemers kunnen daar partner worden van het Nationalpark en dus samenwerken om het Werelderfgoed bekend te maken. Om partner te worden moet aan een aantal criteria worden voldaan, zoals o.a. het volgen van een cursus en de mate van duurzaam ondernemen. De lokale ‘VVV’s’ promoten deze ondernemers op een specifieke manier, als het gaat om bijvoorbeeld Waddenexcursies. De ondernemers moeten vooraf investeren, maar verdienen dit terug doordat ze nieuwe markten aanboren en een hogere prijs kunnen vragen voor hun producten. Waddenzee Werelderfgoed gaat onderzoeken of we ook in Nederland dit type van partnerschappen kunnen ontwikkelen.
Net als in Nederland zijn ook in Duitsland evenementen belangrijk om het seizoen te verlengen. Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer organiseert jaarlijks een groot trekvogelevenement. Dit lijkt ook een mooie kans voor Nederland. Een belangrijke conclusie was wel dat we eigenlijk als eis moeten stellen dat alle nieuwe evenementen duurzaam moeten zijn.
De reis is georganiseerd door het Interreg 5A project Waddenagenda; een project van de provincie Fryslân, marketing Groningen en partijen in Ost Friesland (Duitsland) in samenwerking met Waddenzee Werelderfgoed. Lokaal werd het programma begeleid door de lokale toerisme-organisatie, Carolinensiel-Harlesiel GmbH.