Groot experiment met zand op de bodem van het Amelander Zeegat

Gepubliceerd op 20 maart 2018Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Rijkswaterstaat

Vandaag start Rijkswaterstaat met een groot experiment in het Amelander Zeegat. Door 5 miljoen m3 zand op de zeebodem ver voor de kust neer te leggen, onderzoekt Rijkswaterstaat met deze pilotsuppletie hoe de Nederlandse kust op een duurzame manier kan meegroeien met de zeespiegelstijging.

Om de situatie voor de suppletie te kunnen vergelijken met de situatie daarna, heeft Rijkswaterstaat in het najaar van 2017 een meetcampagne uitgevoerd.

Om teruggang van de kust te voorkomen brengt Rijkswaterstaat sinds de jaren 90 jaarlijks zand aan (zandsuppleties). Gemiddeld is dat 12 miljoen m3 zand per jaar. Zeespiegelstijging en bodemdaling vragen om een langetermijnvisie voor het beheer en onderhoud van de Nederlandse zandige kust. Met onder andere het programma Kustgenese 2.0 onderzoekt Rijkswaterstaat hoe de Nederlandse kust op een duurzame manier kan meegroeien met de zeespiegelstijging. Om Nederland ook na 2050 tegen het water te kunnen beschermen. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van kennis om vanaf 2020 een goed onderbouwd besluit te kunnen nemen over het beleid en beheer van het Nederlandse zandige kustsysteem.

Volledig artikel op website Rijkswaterstaat