Storm zet vogeleiland Griend blank

Gepubliceerd op 5 oktober 2017Natuur en Landschap, Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Natuurmonumenten

De storm die vandaag over Nederland raast, zet de kwelder van vogeleiland Griend volledig onder water. De harde wind uit het noordwesten stuwt het water in de Waddenzee op. Via de slenken en de vorige jaar aangebrachte opening aan de noordkant van Griend liep het zeewater naar binnen. Onderzoeker Emma Penning van het NIOZ zag het met eigen ogen. Ze is op dit moment voor onderzoek op Griend en zit veilig in het vogelwachtershuis.

Natuurlijk ophogen

‘Het ziet er dramatisch uit, maar dat is het niet,’ legt onderzoeker Emma Penning van het NIOZ uit. ‘Als straks het zeewater weer wegstroomt, blijft een klein beetje slib achter. Dat zorgt ervoor dat de kwelder een stukje ophoogt en dat maakt Griend sterker.’ Het was de tweede storm na de zomer die zorgt voor overstroming van de kwelder. Nadat Natuurmonumenten vorige jaar een groot herstelproject liet uitvoeren, wordt nu onderzoek gedaan naar de natuurlijke ontwikkeling van het eiland en het belang voor trekvogels en grote sterns.

Storm

Griend ligt midden in de Waddenzee en is van nature een eiland dat juist door storm wordt gevormd. Na storm blijft een wal van schelpen en planten achter. In de luwte achter die wal ligt een kwelder. De wal schuift door de storm een klein beetje op en over de kwelder heen. De kwelder komt zo als een kleilaag onder de wal tevoorschijn en zorgt voor stevigheid. ‘Zo hoort het te gaan. Maar doordat zeegrassen en schelpenbanken verdwenen en de Afsluitdijk zorgde voor grotere getijverschillen, is het de vraag of dat nog steeds goed werkt,’ legt Emma Penning uit. ‘We onderzoeken nu of dat nog zo werkt. We zijn dus heel benieuwd wat de storm teweeg gebracht heeft.’

Lees het volledige bericht op de website van Natuurmonumenten