Stranding potvissen: Wat zit er in hun maag?

Gepubliceerd op 20 januari 2016Natuur en Landschap, Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Wageningen UR

Vorige week strandden 6 potvissen op het strand van Texel en nog 6 op diverse plaatsen langs de Duitse kust. De dieren zijn alle overleden; de onderzoekers van IMARES, NIOZ en Universiteit Utrecht gaan op zoek naar de oorzaak van de stranding en hun dood.

Update 19 januari: Inktviskaken en visbotjes in de magen en darmen

Na zes dagen bikkelen zijn de onderzoekers er doorheen: alle magen en darmen zijn opengesneden en de voedselresten (en dus ook alle poep) eruit gewassen en over een 1 mm zeef gespoeld. Hierna gaat het de wasmachine in en dan wordt alles bekeken. De onderzoekers kijken op twee manieren naar het dieet: de harde prooiresten worden in kaart gebracht en er worden DNA-analyses op verzamelde poepmonsters gedaan.

Alle vijf de potvissen hadden inktviskaken in de maag (dat was te verwachten) maar ook in de darm. Het is dus blijkbaar een broodje-aap dat het een heel zeldzame gebeurtenis is dat inktviskaken de darm in verdwijnen (en dan leiden tot amber-vorming). Maar mogelijk geldt dit alleen voor hele grote kaken. Die van ons waren hooguit 3 cm. De aantallen varieerden maar liepen op tot honderden per potvis (bijna een emmer vol). Daarnaast hadden zeker vier van de vijf dieren ook visresten in maag/darm, en wel van zeeduivel.

Volledig artikel op website Wageningen UR