Drone ingezet voor monitoring zeegrasherstel

Gepubliceerd op 7 maart 2016Natuur en Landschap, Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Programma naar een Rijke Waddenzee

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - Bij Schiermonnikoog is voor het eerst een drone ingezet bij de monitoring van groot zeegras. Dat melden Natuurmonumenten en de Radboud Universiteit in hun nieuwsbrief (pdf) van februari 2016 over het zeegrasherstel in de Waddenzee.

Jannes Heusinkveld van The Fieldwork Company heeft de drone ingezet in opdracht van Natuurmonumenten en de Universiteit. "Een groot voordeel van de drone is dat je foto's tegen elkaar kunt leggen en zo een geheel gebied in kaart brengt", legt Heusinkveld uit. "En een foto kun je altijd weer opnieuw bekijken."

Speciale Software

Bovendien wordt er nu speciale software ontwikkeld zodat zeegras automatisch herkent wordt ten opzichte van andere planten. Daarmee wordt dan veel tijdwinst geboekt. Uit waarnemingen blijkt dat Wadvogels niet reageren op de aanwezigheid van drones (in tegenstelling tot de aanwezigheid van mensen).

De resultaten van de nieuwe monitoring worden nu nog ge-analyseerd. De onderzoekers verwachten in de lente de eerste conclusies te kunnen trekken.

Rijke Waddenzee en partners

Het Programma naar een Rijke Waddenzee werkt op dit moment aan een meerjarenprogrammering voor zeegras. Uiteindelijk doel is dat er weer grote zeegrasvelden terugkomen in de Waddenzee. Ze hebben ondermeer een belangrijke functie als biobouwer.

Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zijn de belangrijkste uitvoerders van zeegrasherstel in Nederland.

Website Zeegrasherstel Waddenzee: www.zeegrasherstelwaddenzee.com