Bijzonder veel mosselzaad in westelijke Waddenzee
Er is dit najaar een ongekende hoeveelheid mosselzaad in de westelijke Waddenzee. Bij de jaarlijkse bestandsinventarisatie van sublitorale mosselbanken is in totaal 95 miljoen kilogram mosselzaad in kaart gebracht.
Dat is bijzonder veel. In 2010 en 2011 was er bijvoorbeeld praktisch geen mosselzaad, terwijl in 2015 de teller bleef steken op 20 miljoen kilogram. ,,Sinds 1996 is er niet zo’n grote hoeveelheid mosselzaad gevonden”, weet Nico Laros van de Waddenunit.
De Waddenunit heeft samen met onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en adviesbureau MarinX de afgelopen maanden de mosselbanken op de diepere delen van de westelijke Waddenzee in kaart gebracht. Dat doen ze in opdracht van PO Mosselcultuur uit Yerseke en het Ministerie van Economische Zaken.
Gunstige omstandigheden
Er zijn in totaal 1166 stations bezocht, waarbij op elk station steeds een sleep van ca. 200 meter met de mosselkor werd gedaan, waarna er op basis van de vangsten, bestandsschattingen zijn gemaakt. Op deze manier is 2226 ha. sublitorale mosselbanken geïnventariseerd. De 95 miljoen kilogram die nu is waargenomen is uitzonderlijk. ,,Het is al snel 2 tot 3 keer zoveel als gemiddeld”, vertelt Laros.
De omstandigheden waren dit jaar gunstig voor een goede mosselzaadval. ,,De watertemperatuur was goed, dus relatief hoog”, legt Laros uit. “Het voedselaanbod van hele kleine algjes was optimaal en er waren op dat moment weinig kleine garnalen, waardoor de predatie laag was.”