Zand voor de kust van Ameland en Vlieland
Om te zorgen dat we in Nederland droge voeten houden, onderhoudt Rijkswaterstaat de kust door regelmatig zand aan te brengen. Rijkswaterstaat heeft in overleg met onder andere kustgemeenten, kustprovincies en waterschappen zes nieuwe locaties vastgesteld waar zand wordt aangebracht om de veiligheid op de lange termijn te verhogen. Voor de Friese Waddeneilanden zijn dat Ameland Zuid-West en Vlieland Oost.
Onlangs heeft Rijkswaterstaat het Kustlijnzorgprogramma geactualiseerd. Daarmee is bekend geworden waar zand tot en met 2016 op de kust wordt aangebracht. Van 2012 tot 2016 brengt Rijkswaterstaat in totaal 48 miljoen m3 zand aan op en voor de Nederlandse kust. Met dit zand wordt de doorgaande erosie van de kust voorkomen. Ook draagt het eraan bij dat de kust kan meegroeien met de zeespiegelstijging.
Geplande suppleties Friese Waddeneilanden
Aan de zuidwestzijde van Ameland gaat Rijkswaterstaat een suppletie uitvoeren. Medio 2015-2016 zal daar voor het eerst zand worden aangebracht. Dit geeft extra bescherming aan de kust tegen erosie. De erosie wordt veroorzaakt door getijdengeul Borndiep. Deze geul wordt sinds jaren vijftig uit de kust gehouden door onderwater gelegen bestortingen van steen. Door lokale erosie hebben delen van de bestortingen onderhoud nodig. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de natuurlijke processen van de zandige kust wordt in het najaar van 2014 een kleine reparatie met steen uitgevoerd, die vervolgens wordt afgedekt met een slijtlaag van zand. Dit zand bespaart op onderhoud en geeft voeding aan de kust. De achterliggende dijk, duinen en natuurwaarden blijven daarmee goed beschermd.
Naast Ameland is medio 2015-2016 ook een suppletie beoogd voor de oostkust van Vlieland. Hier wordt onder water zand aangebracht tegen de geulwand van de geul Zuiderstortemelk. Het gaat om ongeveer 1,5 miljoen m3 zand. Deze suppletie moet bijdragen aan het uit de kust houden van de geul en zal ook op de lange termijn bijdragen aan het behoud van de kust van Ameland.
Niet alleen kustveiligheid
Door het aanbrengen van zand verstevigt de kust en blijft ons land veilig. Naast kustveiligheid, draagt dit zand bij aan behoud van functies als natuur, recreatie en drinkwaterwinning. Bij de verdeling van het zand Rijkswaterstaat betrekt Rijkswaterstaat verschillende partijen, zoals kustgemeenten, provincies, waterschappen en natuurorganisaties.
Kust op zijn plaats houden
Zee en wind zorgt voor opbouw maar lokaal ook voor afbraak van de kust. Ook de stijgende zeespiegel zorgt ervoor dat de kust terrein verliest. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat daarom de Nederlandse kust. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel belangen aanwezig. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.