Westereemsverdrag regelt bevoegdheden, maar trekt geen grens

Gepubliceerd op 24 oktober 2014Internationaal, Overheid, WetgevingAangemaakt door RTV Noord

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier ondertekenen vrijdagmiddag het Westereemsverdrag.

In dat verdrag worden de bevoegdheden vastgelegd tussen Nederland en Duitsland in het gebied ten noorden van de Eemsmonding. Dat was juridisch nog niet goed geregeld. Het gaat vooral om de zone tussen drie en twaalf zeemijlen uit de kust.

1960
Er is wel een Eems-Dollardverdrag uit 1960, maar dat was niet compleet. Vooral omdat de grens tussen Nederland en Duitsland daar niet duidelijk is. Daarover bestaat een lang slepend conflict. Volgens Duitsland loopt de grens bij Delfzijl vlak langs laagwaterlijn aan de Nederlandse kust. Nederland vindt dat de grens midden in het vaarwater van de Eems hoort te liggen.

Goed nabuurschap
Echt problemen ontstonden daarover niet omdat beide landen in het Eems-Dollardverdrag afspraken maakten over 'goed nabuurschap'. Als het gaat om bebakening van de vaarweg of het bieden van hulp in nood werkte dat goed. Maar het toegenomen scheepvaartverkeer en vooral de aanleg van windmolenparken leiden tot problemen.

Volledig artikel op website RTV Noord