Nieuw zeegras gezaaid

Gepubliceerd op 3 september 2014Natuur en Landschap, Onderzoek en Monitoring, OverigAangemaakt door Swen.co

De Nederlandse Waddenzee krijgt weer zeegras. Onderzoekers hebben op verschillende plekken in de Wadden zeegras gezaaid dat eerder was geoogst bij het Duitse Sylt.

Eeuwenlang stond de Waddenzee vol met groot zeegras. Maar door een schimmelziekte en een slechte waterkwaliteit was daar niets meer van over. Een levendige zeegrashandel in de negentiende eeuw hielp ook niet echt. Zeegras is eetbaar en werd gebruikt als bouwmateriaal. SchuilplaatsZeegras is belangrijk voor de natuur van de zeebodem. Het vormt een kraamkamer voor jonge visjes en schelpdieren. Volwassen vissen kunnen er schuilven voor roofdieren. Onderzoekers van Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en de Radboud Universiteit besloten zeegras te gaan zaaien toen bleek dat de beschermde plant niet op natuurlijke wijze terugkwam. Na succesvolle proeven op Schiermonnikoog is nu een groter gebied aan de beurt. Zaaigronden

De zaden worden ingezaaid bij Uithuizen, Schiermonnikoog, Texel en het Balgzand bij Den Helder. Het graszaad zit daarbij in speciale zakken, die in zeer worden gehangen. Rijpe zaden kunnen door de zakken heenspoelen en komen vanzelf terecht op goede kiemplaatsen.