Zieke Eems weer gezond maken
Bescherming van de kwetsbare waddennatuur staat hoog op de agenda. Minder aandacht is er voor de Eems, de troebele rivier die in open verbinding staat met de Waddenzee. Uit onverwachte hoek zijn er initiatieven om de Eemsdelta weer gezond te maken en de biodiversiteit te herstellen.
Het waddengebied kreeg in 2009 van UNESCO de status van natuurlijk werelderfgoed. Op internationale ranglijsten prijkt het boven plekken als het Franse Mont St. Michel als het gaat om natuurlijk en culturele rijkdom. Direct aan dat waardevolle gebied grenst Groningen Seaports, logistiek knooppunt en economische motor van het Noordoosten van het land. Stroomopwaarts is de Eems in het Duitse Papenburg een ader voor industriële en logistieke activiteit. Al deze economische activiteit aan de rand van het werelderfgoed heeft zijn weerslag op het natuurlijk evenwicht en de biodiversiteit in het gebied.
Greenwashing of oprechte bedoelingen?
Hoopgevend is dat het bedrijfsleven in de Eemsdelta de handschoen zelf op pakt. Ook hier zetten sceptici vraagtekens bij, want valt dit niet onder het kopje green washing: Een groen sausje gieten over economische activiteiten, dat de verstrekkende en nadelige gevolgen aan het eerste gezicht moet onttrekken.