Klimaatverandering leidt tot minder zuurstof in de zee

Gepubliceerd op 12 juli 2012Klimaatverandering, Onderzoek en MonitoringAangemaakt door NIOZ

Opwarming van de aarde leidt zeer waarschijnlijk tot minder zuurstof in de zee. Dit is één van de conclusies die Duitse, Scandinavische en Nederlandse onderzoekers trekken in het vooraanstaande tijdschrift Nature Climate Change.

Jaap Sinninghe Damsté van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) is als een van de onderzoekers betrokken bij dit onderzoek, dat plaatsvond in de Oostzee.

Een verdere opwarming van de aarde heeft zeer waarschijnlijk negatieve effecten op het leven in de Oostzee. Door de opwarming van het oppervlaktewater vindt er minder menging plaats, waardoor het bodemwater zuurstofloos wordt. Tevens zal er waarschijnlijk veel vaker een bloei van blauwalgen plaatsvinden in de zomer, omdat dit pas bij watertemperaturen vanaf 16°C optreedt. De primaire productie neemt onder deze ‘warme’ condities dus flink toe. In tegenstelling tot andere soorten algen zijn bepaalde soorten blauwalgen in staat om stikstofgas uit de lucht te binden.. Wanneer deze blauwalgen afsterven en naar de bodem zinken, worden ze afgebroken door bacteriën, die hiervoor zuurstof uit het water gebruiken. Daardoor wordt het bodemwater nog sneller zuurstofloos.

Volledig artikel op website NIOZ