Zwerfvuil verwondt zeehond
Een zwaargewonde zeehond voor de Texelse kust houdt deze week de gemoederen flink bezig.
Maandag zagen wandelaars een zieke zeehond op het strand. Dierverzorger Salko de Wolf ging er op af en zag bij Paal 10 een volwassen grijze zeehond met een diepe nekwond liggen. Er werd een eerste poging gedaan om de zwaargewonde zeehond te vangen, maar hij bleek te sterk en ontsnapte in zee.
Plastic band
Vervolgens heeft de zeehond maandagavond en dinsdagmorgen voor de kust heen en weer gezwommen en voor veel ongeruste telefoontjes naar Ecomare gezorgd. Uit foto's en berichten van strandgangers bleek dat er een diep ingegroeid stuk zwerfvuil om zijn nek zit. Het lijkt op een stuk plastic band waar het dier al heel lang mee rond moet zwemmen.
Nieuwe poging
Na dinsdag is de zeehond niet meer gezien. Mocht het dier weer opduiken dan zal Ecomare opnieuw proberen de zeehond te vangen en bekijken hoe de zeehond het beste kan worden geholpen. Doordat ze een centimeters dikke speklaag hebben, kunnen ze moeilijk met een verdovingspijl worden verdoofd. Bovendien zou het dier kunnen verdrinken als het wel zou lukken. Het zwerfvuil heeft de nek van de zeehond dusdanig beschadigd, dat het onzeker is of de zeehond hiervan nog kan herstellen. Al met al is het een treurig voorbeeld van het leed dat zwerfafval kan veroorzaken.
Spooknetten
Nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal, losse visnetten, als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waar je levensgevaarlijk in verstrikt kunt raken. Jaarlijks sterven honderden vissen, vogels, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en walvissen doordat ze vast komen te zitten in touw, lint of zwerfnet. Vorig jaar kwam zeehond Larska bij ons in de opvang omdat er een visnet om haar nek gewikkeld zat. Gelukkig heeft deze jonge zeehond het uiteindelijk wel gered.