NIOZ trekker van 2 gehonoreerde projecten Waddenfonds
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft 17 december 2010 bekend gemaakt welke projecten in 2010 een bijdrage krijgen uit het Waddenfonds. Het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel is trekker van de projecten 'Wadden Sea Long-Term Ecosystem Research' (WaLTER) en 'Metawad', waarmee respectievelijk bedragen van 4,4 miljoen euro en 3,0 miljoen euro zijn gemoeid. Beide projecten hebben een looptijd van 3 jaar en zullen door consortia worden uitgevoerd. Op deze projecten zullen tal van nieuwe tijdelijke medewerkers op universitair en HBO niveau worden aangesteld.
Ontwikkeling van een nieuw monitoringsplan WaLTER betreft de ontwikkeling van een geïntegreerd plan voor de monitoring van de Waddenzee. In de huidige situatie worden in de Waddenzee allerlei zaken, van watertemperatuur tot aantallen zeehonden, door een reeks van instanties in de gaten gevolgd. Dat gebeurt echter met te weinig onderlinge samenhang en vaak met weinig aandacht voor de spreiding van de monstername in zowel de tijd als de ruimte. Ook is er nog veel verbetering mogelijk met betrekking tot de betrouwbaarheid van de uitkomsten, o.a. door de meetmethoden te verifiëren en op elkaar af te stemmen. WaLTER zal op basis van de bestaande praktijk een nieuw monitoringprogramma ontwerpen dat aan deze bezwaren tegemoet komt. Zo zullen de monitoringactiviteiten volgens vaste en controleerbare procedures moeten worden uitgevoerd. Die procedures moeten zo zijn vormgegeven dat de geïnvesteerde middelen een optimaal resultaat opleveren voor de gebruikers van de data. Hiermee zullen bestaande en nieuwe, fundamentele en toegepaste (kennis)vragen bij onderzoeksinstellingen, beheers- en beleidsinstanties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties beter kunnen worden beantwoord. Met het project wordt een overkoepelend dataportaal op het internet ontwikkeld, waarmee op eenvoudige en aantrekkelijke wijze toegang wordt verschaft tot alle beschikbare meetgegevens. Deze hebben betrekking op natuurwetenschappelijke zaken (meteorologie, oceanografie, geologie, chemie, ecologie), economie, cultuurhistorie en sociologie van het Waddengebied. . Het project wordt uitgevoerd door een consortium van NIOZ, IMARES, SOVON Vogelonderzoek Nederland, de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en het Common Wadden Sea Secretariat. Ook is er een directe samenwerking met de organisaties en overheden die met monitoring in de Waddenzee te maken hebben, zoals het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I), NAM, Natuurmonumenten, Provincie Friesland, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Projectleider is NIOZ onderzoekster Dr. Katja Philippart.
Invloed van natuurherstelplannen op trekvogels. Het project Metawad doet onderzoek om met behulp van ruimtelijke modellen te onderbouwen wat de effecten van veranderingen van verschillende typen leefgebieden (habitats) in de Waddenzee zijn op het gedrag, de fysiologie, de ecologie en de populatieontwikkeling van trekvogels. Voorbeelden van zulke habitats zijn een zandige of juist modderige wadbodem, mossel- of oesterbanken, zeegrasvelden en kwelders. In dit project worden natuurherstelprogramma’s beoordeeld en ondersteund met natuurwetenschappelijke kennis verkregen door het intensief volgen van het gebruik van verschillende leefgebieden door trekvogels, hun overlevingskansen en hun voortplantingssucces. Het project evalueert de effecten van natuurherstel in een internationaal perspectief en erkent de ecologische wisselwerking tussen de Waddenzee en andere gebieden zoals de broedgebieden boven de poolcirkel en de overwinteringsgebieden in de (sub-)tropen. Projectleider hiervan is NIOZ onderzoeker en RUG hoogleraar prof. Theunis Piersma.
Meer informatie:
- Voor WaLTER: Dr. Katja Philippart, katja.philippart@nioz.nl ; tel. 0222 369 563; 06 1235 8755
- Voor Metawad: Prof. Dr. Theunis Piersma, theunis.piersma@nioz.nl ; tel. 06 1891 0352
- Voor beide projecten: Dr. Jan Boon, NIOZ Communicatie & PR, jan.boon@nioz.nl ; tel. 06 2096 3097