Geothermiecentrale Texel stapje dichterbij

Gepubliceerd op 6 mei 2011Energie, Onderzoek en Monitoring, WetgevingAangemaakt door www.energieoverheid.nl

De gemeente Texel, TexelEnergie en Ontwikkelingsbedrijf NHN krijgen van het Ministerie van Economische Zaken een opsporingsvergunning om op Texel een centrale te realiseren voor Geothermie.

Dat meldt de website Noordtopics.nl. Uit een haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat met een geothermische elektriciteitscentrale aan een groot van de elektricititeitsvraag op Texel kan worden voorzien. Daarnaast is het mogelijk om enkele duizenden woningen te voorzien van duurzame (rest)warmte uit de centrale.

Voordelen geothermie
Geothermie geeft geen (of nauwelijks) CO2 emissies. Met een geothermiecentrale op Texel kan jaarlijks een uitstoot van 20-27kton CO2 vermeden worden en zowel elektriciteit als warmte wordt geleverd. Hoewel het boren naar grote diepten zeer kostbaar is, blijkt uit verschillende studies dat deze methode onder de juiste omstandigheden goed kan concurreren met alternatieven. Belangrijke operationele voordelen zijn de hoge betrouwbaarheid en regelbaarheid van de energievoorziening. Als de putten eenmaal geboord zijn vraagt de bovengrondse installatie weinig ruimte en is er geen hinder voor de omgeving.