Eerste lijnvisser vist onder Waddengoudnormen op Waddenzee

Gepubliceerd op 23 juni 2011Milieu, VisserijAangemaakt door Radio Noordoost Friesland

LAUWERSOOG - De 26-jarige Jurre Kerkhof uit Zoutkamp vist met zijn boot de ZK74 Audacious sinds kort volgens de eisen van streekkeurmerk Waddengoud voor zijn vangst op Harder en Zeebaars. Kerkhof vist grotendeels van het seizoen op de Waddenzee met lijnen. Zeer duurzaam, want lijnvissen is niet schadelijk voor de natuur en levert zeker geen bijdrage aan de overbevissing. Daarom heeft Kerkhof het keurmerk gekregen.

Voor de lijnvisserij gebruikt Kerkhof lange lijnen met meerdere haken eraan. Op die manier kan hij soms wel 25 harders of zeebaarzen op een dag vangen. Het is één van de duurzaamste vormen van visserij. Het woelt de bodem van de Waddenzee niet om, de vis blijft onbeschadigd, bijvangst kan levend weer terug in zee gezet worden en door de beperkte vangst is overbevissing onmogelijk. Echter deze vorm van visserij wordt niet op grote schaal toegepast, want de vangst is maar een fractie vergeleken met de gangbare visserij. Veel vissers zien er dan ook geen brood in. Maar Kerkhof is overtuigd dat deze wijze van vissen anno 2011 absoluut bestaansrecht heeft. "De culinaire sector zit niet stil en kijkt niet alleen meer of een vis duurzaam gevangen is, maar wil ook supervers en een zo gaaf mogelijke vis. Alleen lijngevangen vis kan dat waarmaken", aldus Kerkhof.

In 2004 heeft Stichting Waddengroep samen met kleinschalige vissers en andere organisaties de duurzame visserij op de Waddenzee mogelijk gemaakt. Sindsdien vissen diverse vissers volgens de richtlijnen van Waddengoud omtrent duurzaamheid en streekgebondenheid. "Voor harder en zeebaars zijn er een aantal die vissen volgens de staand want methode, dat is netten uitzetten en vissen actief erin proberen te jagen. Lijnvissen is een geheel andere manier, maar ook duurzaam. We zijn blij met deze aanwinst", aldus Henk Pilat van Stichting Waddengroep.