Zeehond gestrikt door net
Zondagavond werd op het Texelse strand bij paal 12 een jonge grijze zeehond gevonden met een visnet rond haar nek. Het scherpe net had een grote, diepe wond veroorzaakt. Op Ecomare zijn dierverzorgers uren bezig geweest om het diep ingesneden draad los te krijgen.
Gelukkig is dat goed gelukt, maar het blijft spannend of de zeehond het gaat halen. Ze heeft namelijk ook een behoorlijke ontsteking aan haar achterflipper. Nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal, losse visnetten, als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waar je levensgevaarlijk in verstrikt kunt raken. Jaarlijks sterven honderden vissen, vogels, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en walvissen doordat ze vast komen te zitten in touw, lint of zwerfnet.
Eén van de redenen waardoor er kapotte netten in zee drijven, is dat er nog steeds veel geld betaald moet worden voor het inleveren van de netten. Gelukkig zijn er wel vissers die de losse stukken net die zij op zee vinden, naar de kant brengen. Maar zelf kunnen we ook een steentje bijdragen en zorgen dat de zee schoner wordt en blijft. Door goed na te denken bij de materialen die we gebruiken bijvoorbeeld. De mooie, kleurige linten die vaak aan ballonnen hangen zijn een groot gevaar als ze in zee terecht komen. Papieren linten breken snel af en zijn dus veel minder gevaarlijk. Gelukkig zijn er meerdere organisaties die zich bezighouden met zwerfvuil langs de Nederlandse kust. Zo organiseren Stichting de Noordzee, Stichting Duinbehoud, Stichting Nederland Schoon en de ANWB jaarlijks in april een landelijke Strandschoonmaakdag.
Omdat de jonge grijze zeehond alle energie nodig heeft om te herstellen van haar zware verwondingen, heeft ze een rustig plekje gekregen achter de schermen. Daarom is ze nog even niet te zien. De zeehond is Larska genoemd.