Veel vraag naar nieuwe oogst Waddengoud oesters

Gepubliceerd op 20 oktober 2010Overig, VisserijAangemaakt door Stichting Waddengroep

Vanaf juni dit jaar hebben de vissers van het oesterexperiment op de Waddenzee het rapen van wilde oesters een tijd lang moeten staken. De oesters hebben dan namelijk hun melkperiode wat inhoudt dat ze zich voortplanten.

Ze hebben dan weinig vlees en zijn minder smakelijk. Nu de voortplanting achter de rug is en er weer een nieuwe generatie Japanse oesters aan zit te komen, komt de oude generatie weer op kracht, zet meer vlees aan en zijn daarom weer goed van smaak. De Waddengoud gecertificeerde vissers rapen daarom sinds september weer wilde Wadoesters.

Het nieuwe oesterseizoen is nog maar net begonnen of Veltman Vis uit Harlingen, leverancier van Waddengoud gecertificeerde vis aan de horeca, heeft meteen al vraag naar oesters uit de Waddenzee. “De oester wordt gezien als een delicatesse. Meestal zijn oesters gekweekt, maar de oesters met het Waddengoud keurmerk zijn in het wild geraapt. Dit benadrukt de versheid van het product. Voor een restaurant dus een reden om dit unieke product op de kaart te zetten”, aldus Jan Schuil, directeur Veltman Vis.

Vissers leveren de oesters aan Meromar Seafoods in Harlingen die ze verwaterd en verpakt tot porties waar Veltman Vis mee kan werken. Ook voor Meromar is het nog wennen aan dit nieuwe product. “We hebben veel ervaring met kokkels en andere schelpdieren, maar oesters vragen toch net weer een andere afstemming. Zo is de melkperiode van oesters afhankelijk van de temperatuur van het zeewater, zodat de melkperiode altijd weer net in een andere tijd valt dan het jaar ervoor. We merkten vlak voor de melkperiode dat de houdbaarheid van de oesters minder werd, een teken dat de melkperiode aanstaande is, en konden nog net op tijd stoppen met rapen voordat het daadwerkelijke melken begon. Nu we dat weten zullen we komend jaar op tijd stoppen, want voor ons telt alleen de beste kwaliteit oesters”, aldus André Seinen, directeur van Meromar.

Voor de Stichting Waddengroep, eigenaar van keurmerk Waddengoud, is het rapen van de Waddenoester een nieuwe duurzame economische activiteit in de Waddenregio. De Waddengroep stimuleert visserij in zowel zout als zoet water in de Waddenregio die weinig tot geen impact op de natuur heeft. Hiervoor zijn in samenwerking met deskundigen en natuurorganisaties richtlijnen opgesteld waar vissers zich aan moeten houden. Vissers en verwerkingsbedrijven die zich bij Waddengoud aansluiten worden hierop gecontroleerd. “Dat de vraag naar Waddengoud gecertificeerde vis en schelpdieren met name vanuit de horeca steeds meer aanzwelt is mooi. Om deze manier van vissen overeind te houden is de koopkrachtige vraag vanuit de beter horeca namelijk onontbeerlijk en is een steun in de rug voor de veelal kleinschalige vissers die deze vis vangen”, aldus Marc van Rijsselberghe van Stichting Waddengroep.