Ondernemersrally jaagt op nieuw waddenproduct

Gepubliceerd op 26 mei 2010Sociaal-economisch, VisserijAangemaakt door Gemeente Dongeradeel

Het noorden ontdekt nieuw 'waddengoud'. Sinds jaar en dag is de Japanse oester al in opkomst langs de Nederlandse kust. De succesvolle exoot uit Azië verschijnt binnenkort als streekgebonden specialiteit op de menukaart van Friese en Groningse chefkoks.

Het rapen van de oester en aanbieden aan restaurants is begonnen door ecologische vissers aan de waddenkust. Het nieuwe waddengerecht staat centraal op zaterdag 29 mei a.s. tijdens een grote oesterparty in het stadhuis van Dokkum. Het festijn is het culinaire hoogtepunt van een 150 kilometer lange autorally van cabrio's, oldtimers in het Friese en Groningse kustgebied georganiseerd door de Ondernemers Sociëteit Dokkum (OSD). Door de rallydeelnemers zijn onderweg verse oesters en andere land- en zeeproducten uit de regio 'opgevist' als lekkernij van de dag. Met muziek van de Northern Swing Band worden de oesterjagers 's middags vanaf 15.00 uur feestelijk onthaald op De Zijl in de Dokkumer binnenstad.

Duurzame waddenvissers

Oester rapen op het wad is de nieuwste vorm van duurzame visserij door beroepsvissers uit Friesland, Groningen en Noord-Holland. "Ecologisch verantwoorde visserij op de Waddenzee kan alleen met gespreide kleinschalige vangst van diverse zeeproducten", vertelt Jaap Vegter uit Usquert namens de vissersgroep op het wad. "Gespecialiseerde grootschalige zeevisserij is hier onmogelijk. Wij vissen door het jaar heen afwisselend op garnaal, zeebaars, Japanse oesters en harders. Ook pakken we kansen die verandering in de natuur ons biedt" zegt Vegter.
"De snelle toename van Japanse oesters naast de traditionele kokkels en mossels in het kustwater, zien wij als een culinaire uitdaging. En door lichte opwarming van de Waddenzee als gevolg van de mondiale klimaatverandering zwemt hier tegenwoordig ook veel meer zeebaars. Die vissoort zagen we tot voor kort veel zuidelijker, bij Frankrijk en Zuidwest Engeland." Naast de kokkelvangst en het vissen met net of staand want is oester rapen op het wad de nieuwste loot aan de stam van moderne ambachtelijke kustvisserij. Onder de gemeenschappelijke merknaam 'Van de Kust' opereren de beroepsvissers vanuit Petten, Den Oever, Engwierum, Paesens-Moddergat, Lauwersoog, Zoutkamp en Usquert.