Natuurmonumenten start duinherstelprogramma op Schiermonnikoog
Natuurmonumenten wil op Schiermonnikoog het open duinlandschap herstellen. De afgelopen jaren zijn de duinen steeds verder dichtgegroeid met struiken en bomen. De komende tien jaar zal Natuurmonumenten op Schiermonnikoog een met het bedrijfsleven overeengekomen duinherstelprogramma uitvoeren. Het zal gaan om extra maatregelen, die Natuurmonumenten vooraf nog niet had gepland. Het dichtgroeien van de duinen gaat namelijk veel sneller dan verwacht.
Dit heeft verschillende oorzaken, zoals de ineenstorting van de konijnenstand en het inwaaien van stikstof. Stikstof werkt als een soort mest, waardoor forse planten zoals grassen, brandnetels, distels en berken snel groeien. Voor het oorspronkelijke duinlandschap heeft dit grote gevolgen. Mooie doorkijkjes en uitzichtpunten verdwijnen en typische duinplanten en -dieren worden steeds zeldzamer.
Westerduinen
Komende herfst en winter gaat Natuurmonumenten aan de slag in de Westerduinen. Hier gaat men het struikgewas weghalen, zodat het landschap weer open wordt. Ook zullen we kleine stukken afplaggen, om zeldzame planten weer een kans te geven. Om te voorkomen dat de duinen daarna weer snel dichtgroeien, zetten we in het gebied vervolgens een mobiele schaapskudde in.
In de komende jaren gaat Natuurmonumenten ook op andere plekken op het eiland het open duinlandschap herstellen. We hopen zo dat kwetsbare soorten, zoals blauwe kiekendief, tapuit, parnassia en orchideeën zich ook in de toekomst thuis zullen voelen op Schiermonnikoog.