Mokbaai Texel: verbetering waterkering van dijken en duinen
Elke 5 jaar controleert Rijkswaterstaat de veiligheid van de waterkeringen. De bekleding van de primaire waterkering 't Molwerk in de Mokbaai op Texel scoort onvoldoende en voldoet daardoor niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Daarom is Rijkswaterstaat bezig om de dijk te versterken.
Naast 't Molwerk moet aan de volgende delen van de waterkering in de Mokbaai achterstallig onderhoud worden uitgevoerd:
* de Overslagdijk in het vak Magere Witte, Vak A
* duin Magere Witte
* Bolwerk Stuifdijk
Zodra de werkzaamheden afgerond zijn, wordt de dijk overgedragen aan het Hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier. Wat gaat er gebeuren?
Op de bestaande dijk 't Molwerk komt een laag stortsteen die wordt vastgelijmd met gietasfalt. Dit gietasfalt wordt afgestrooid met een laag basaltsplit. Door dit basaltsplit krijgt de dijk weer een natuurlijk karakter, bovendien kan hierop de bijzondere korstmos die op de dijk voorkomt ook groeien.
Daarboven wordt de dijk versterkt met een laag open steenasfaltbeton, waarop een laag teelaarde wordt aangebracht dat ingezaaid wordt met graszaad. Het groene aanzicht van de dijk herstelt weer als het gras opkomt. Ook kunnen de schapen daar dan weer grazen. Bij Vak A Magere Witte komen betonzuiltjes in plaats van breuksteen, zodat deze aansluiten op de ernaast gelegen asfaltbekledingen.
Rijkswaterstaat houdt rekening met de natuur
Tijdens alle werkzaamheden wordt rekening gehouden met de ecologie in het gebied. In dit kwetsbare natuurgebied moet dit heel zorgvuldig, met oog voor planten en dieren, gebeuren. De waterkeringen in de Mokbaai liggen in een gebied dat is omringd door verschillende beschermde natuurgebieden, zoals de Wadden, Nationaal Park Duinen van Texel en De Petten.
Planten en dieren
In het gebied komen zeldzame en kwetsbare dieren en planten voor. Bijvoorbeeld de Noordse Woelmuis en de Rugstreeppad. Deze dieren zijn weggevangen voor de werkzaamheden en verhuisd naar een veilige en geschikte locatie buiten het werkgebied. Om de vogels in het gebied te ontzien, werkt Rijkswaterstaat buiten het broed- en het trekseizoen.
Korstmos
De zeldzame korstmos Verrucaria fusconigrescens, die op verschillende plekken is aangetroffen, is tijdelijk opgeslagen op een andere plek onder dezelfde hoek ten opzichte van de zon. Na afloop van de werkzaamheden wordt het weer teruggeplaatst op de oorspronkelijke locatie.