'Op zolders op het eiland ligt allerlei materiaal klaar'

Gepubliceerd op 29 april 2009CultuurhistorieAangemaakt door Dagblad van het Noorden (Jean-Paul Taffijn)

Reportage bunkermuseum opent op schiermonnikoog

Vijf jaar geleden zorgde hij er al voor dat de Wassermanbunker toegankelijk werd voor publiek. Nu werkt Cees Soepboer aan een heel bunkermuseum, dat op 11 juni open moet.

SCHIERMONNIKOOG - De verboden stad. Zo zou je het bunkerdorp dat de Duitsers in de oorlog op Schiermonnikoog bouwden, wel kunnen noemen. Zonder pardon werd iedereen die onbevoegd het Schleidorp binnenwandelde, neergeschoten.

Bijna tweehonderd Duitsers bemanden het bunkerdorp, waar anderhalf jaar lang activiteit was. De mannen van vooral de Luftwaffe vingen vanuit het Schleidorp radarwaarnemingen op, interpreteerden die en waarschuwden de Duitse jachtvliegreenheden om ze met behulp van radar naar hun doelen te begeleiden. "Veel mensen weten dat helemaal niet. Ook niet op het eiland", vertelt Cees Soepboer. Hij werkt zich in het zweet om het bunkermuseum gereed te krijgen. "Op 11 juni moet het publiek erin kunnen. Dat is de datum waarop in 1945 de laatste Duitse soldaat Schiermonnikoog verliet."

In de bunker kunnen geïnteresseerden veel te weten komen over de Duitse verdedigingslinie in de oorlog, over de oorlog op het eiland en de werking van het eilander Schleidorp - vlak bij het huidige restaurant De Marlijn - in het bijzonder. Soepboer: "Op den duur willen wij dat de informatie die in de bunker wordt getoond, wordt gebruikt voor spreekbeurten in schoolklassen." Volgens de initiatiefnemer is er voldoende te melden, zaken die voor de meeste mensen nieuw zijn.

"Wist je bijvoorbeeld dat er een trein reed op het eiland? In 1942 werd een smalnon, aangelegd van de toenmalige veerdam naar het Schleidorp." Treintjes geladen met bouwmateriaal voor het bunkerdorp en later ook munitie reden op het spoor, waarvan tegenwoordig het tracé voor een geoefend oog nog te zien is. Wandelpaadjes lopen nu over de verhogingen in het landschap. Soepboer verzamelt al jaren ’oorlogsmateriaal’, dat hij nu tentoon kan stellen. "Ik heb kogelhulzen, een kaspoor een vliegtuigmotor. Er ligt van alles klaar op zolders her en der op het eiland. Dat is zo gegroeid. Gewoon omdat de geschiedenis van het eiland mij interesseert en voornamelijk de oorlog."

Spullen welkom
Cees Soepboer zoekt nog meer materiaal uit de oorlog, zoals een uniform van de Luftwaffe. Tips: c.soepboer@knit.nl