Watertoevoer bij droogte onder druk
Eemshaven gered met buffer in landbouwgebied
GRONINGEN/EEMSHAVEN - Waterbedrijf Groningen vreest dat het ondernemingen in een straks volle Eemshaven bij extreme droogte heel moeilijk kan bedienen. Daarom wordt gedacht aan de inrichting van een omvangrijke waterbuffer in aangrenzend landbouwgebied.
Het waterbedrijf wil in tijden van nood niet langer aangewezen zijn op een plaatselijke bermsloot. Nieuwkomers, waaronder de energiecentrales van RWE en NUON, moeten altijd kunnen beschikken over genoeg blus-, koel- en proceswater. Een woordvoerster van het waterbedrijf stelt dat de levering in 2003 van industriewater al een keer onder druk kwam te staan tijdens een buitengewoon droge periode.De voorspelling is dat deze situaties door klimaatverandering vaker zullen voorkomen.
Aan zout water uit de Waddenzee hebben de bedrijven niets. Gebruik ervan is schadelijk voor het productieproces. Het spaarbekken dat gevuld moet worden met oppervlaktewater staat onder voorbehoud ingetekend ten zuiden van RWE, het datacenter (Google) en de eigen Waterfabriek North Water. Goed gevuld zou de industrie hier bij calamiteiten tachtig dagen mee kunnen overbruggen.
Het idee is om de waterbuffer voor meerdere doeleinden te gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld algen worden gekweekt als gebruik wordt gemaakt van de warmte die vrijkomt bij de productie in de energiecentrales. Ook zijn er andere toepassingen denkbaar in de land- en tuinbouw of misschien zelfs de recreatie.
Hoewel het waterbedrijf vrijdag Tweede Kamerleden tijdens hun bezoek aan de Eemshaven enthousiast informeerde over het gewenste spaarbekken, stelde het zich gisteren gereserveerd op. "Concreet is er nog niets", aldus de woordvoerster. Over de grootte kan zij geen mededelingen doen. Hilbrand Sinnema, voorzitter van LTO afdeling Groningen, is niet enthousiast. "Ik begrijp het hoe en het waarom, maar er wordt wel weer vruchtbare landbouwgrond onttrokken aan het gebied. Daarover staan wij niet te juichen." Hij zegt voorstellen tot wijziging van het bestemmingsplan af te wachten.
Het waterbedrijf zegt juist samenwerking te zoeken met landbouwers. Mocht het spaarbekken er komen, dan maakt de Eemshaven een opmerkelijke sprong over de dijk naar de polder. Op dit moment ligt daar de natuurlijke grens van het industrie- en havengebied. Waterschap Noorderzijlvest laat weten dat het 'niet tegen' het initiatief is en bereid is actief mee te denken.
De provincie Groningen geeft nog steeds de voorkeur aan gebruik van oppervlaktewater uit het IJsselmeer boven een spaarbekken aan de andere kant van de dijk. "Met het waterbedrijf is nog niet gesproken over wat daar kan."