Geen Waddenfonds-geld naar economie

Gepubliceerd op 18 april 2009Overheid, Sociaal-economischAangemaakt door Dagblad van het Noorden

DELFZIJL/ DEN HAAG - Het Waddenfonds wordt tegen alle gemaakte afspraken in niet ingezet om de economie in het Noorden te stimuleren. Die conclusie moet worden getrokken na afwijzing door minister Cramer van vrom van een aanvraag door Groningen Seaports om een bijdrage in de aanleg van een stoomleiding op het industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl. VVD-kamerlid Janneke Snijder is verontwaardigd over de beslissing. "Ik begrijp hier helemaal niets van."

"Dit kan niet waar zijn, wat het betekent dat geen enkele economische activiteit gehonoreerd wordt. Heel raar. De conclusie moet zijn dat het kabinet gemaakte afspraken niet uitvoert. Ik ga actie ondernemen." Snijder doelt daarbij op de eerder door haar samen met Kamerlid Joop Atsma ingediende motie waarin nog eens werd vastgelegd dat het fonds ingezet moet worden voor economisch doeleinden en projecten op het gebied van natuur- en milieu.

De argumenten die voor de afwijzing worden aangevoerd noemt Snijder "kul". Zo geeft de minister aan dat er een markt is voor het verkopen en kopen van stoom en er dus al sprake is van een economische activiteit. Verder zou Seaports zou zich door het leveren van een stoomnetwerk bewegen op de internationale markt voor havens en is E.ON Energy from Waste, het bedrijf dat de stoom die vrijkomt bij het verbranden van afval gaat leveren, een afvalverwerkingsbedrijf.

"De aanleg van een openbaar stoomnetwerk is een belangrijk aanvullende vestigingsfactor voor stoomleverende en afnemende bedrijven op het chemiepark. Er wordt een dienst aangeboden op de markt en het economische risico voor de exploitatie ligt bij E.ON. Dat is in strijd met de voorwaarden om voor het fonds in aanmerking te komen", aldus de minister. De stoomleiding gaat een aantal bedrijven op het industriepark en de E.ON vuilverbrander met elkaar verbinden. De bedrijven hoeven zelf geen warmte meer op te wekken wardoor 80 miljoen kubieke meter aardgas en 9000 ton CO2-uitstoot wordt bespaard. De aanleg kost 11 miljoen euro. Groningen Seaports noemt de afwijzing "heel jammer". De aanleg gaat ook zonder bijdrage door. "We moeten nu hogere kosten doorbereken aan de gebruiker".

Woordvoerder Geert Jan Pastoor van E.ON, die tevens bestuurslid is van de Samenwerkende Bedrijven in de Eemsmond, wijst er op dat het bij de openbare stoomleiding om vergelijkbare infrastructuur gaat als bij de kabels van Enexis of KPN. Kennelijk moeten projecten een hoog aaibaarheidsgehalte hebben." Het Waddenfonds is door de landelijke overheid ingesteld als compensatie voor de winning van aardgas in de Waddenzee. Er zit 750 miljoen in. De helft zou ten goede komen aan natuurprojecten, de rest om de economie te stimuleren.