Worden waddeneilanden subtropisch?
Krijgen de waddeneilanden 's zomers door de klimaatswisseling een min of meer tropisch karakter? Minstens één specialist sloot zoiets deze week niet uit tijdens een miniconferentie over de wadden, georganiseerd door de Staten van Groningen. Thema: Verdrinkt de Waddenzee?
De wadden zijn sowieso hot. Komende zaterdag is het weer Waddentoogdag in Delfzijl, een ontmoeting van ministers met provinciale en regionale bestuurders. En op 1 en 2 juli houdt de Waddenacademie in Leeuwarden een groot symposium.
GRONINGEN - Stevige uitspraken over de toekomst van de wadden en de waddeneilanden spreken tot de verbeelding. In de Groninger Statenzaal had prof. dr. Pavel Kabat, voorzitter van de Waddenacademie, het deze week zelfs over een subtropisch scenario. Het is volgens hem niet uitgesloten dat binnen honderd jaar jaarlijks zo'n honderd zomerse dagen, temperaturen van 25 graden of warmer, geteld kunnen worden. Drie maanden subtropisch zonnegenot voor de eilanden (en de vastewal!).
Maar de voorspellers zitten bepaald niet op één lijn. Dit soort uitspraken wekken bijvoorbeeld grote ergernis bij iemand die als klimaatscepticus bekend staat, de Delftse geologiehoogleraar dr. Salomon Kroonenberg. Volgens hem zal het met de klimaatswisseling en haar gevolgen wellicht zeer meevallen. De 130 centimeter zeespiegelverhoging, waar velen nog vanuit gaan sinds het rapport van de Deltacommissie Veerman, beschouwt hij als 'een opgeklopt verhaal'.
Kroonenberg is dan ook blij dat tijdens de Groningse miniconferentie een vooraanstaand lid van de commissie, prof. dr. ir. Marcel Stive, toegaf dat het rapport onmiskenbaar politieke trekjes heeft. Kroonenberg: "De voorspelling van de stijging met 130 centimeter hoort daarbij. Zelf denk ik niet dat aan het eind van de eeuw de stijging boven de 50 centimeter zal komen. Er is sprake van onnodig veel kippendriften." Hij veronderstelt dan ook niet dat de Waddenzee straks inderdaad zal verdrinken.
Overigens is Kroonenberg niet onverdeeld bewonderaar van de waddenaanpak die de provincie Groningen voorstaat en waar de staten binnenkort over discussiëren. "Jullie staan met de rug naar de Waddenzee", zei hij tegen de statenleden.
De Groninger Kustvisie is volgens de geoloog een beetje teveel in de jaren 50- stijl, dus met erg veel aandacht voor economie en veiligheid. Er is te weinig plaats ingeruimd voor de zee en de kwelders. Als de zeespiegel stijgt, komt de Waddenzee steeds dichterbij en ontmoet dan in Groningen een 'harde' kust. Kroonenberg pleit voor een meer natuurlijke dynamiek, met hier en daar plaatsen waar de Waddenzee de dijken mag passeren. De Waddentoogdag zal zaterdag zo'n 150 genodigden tellen.
De nieuwste ontwikkelingen rond de Waddenzee zullen onder anderen tegen het licht worden gehouden door de ministers Jacqueline Cramer (VROM) en Gerda Verburg (LNV) en door staatssecretaris Tineke Huizinga (V & W). Er zal ook worden gesproken over het functioneren van het Waddenfonds. Mevrouw Cramer zal bekend maken welke aanvragen voor waddenprojecten zijn goedgekeurd.